Ciasto drożdżowe ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj sprawdzony przepis na pulchne ciasto drożdżowe z mnóstwem śliwek i cynamonowym cukrem!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UKŁADAMY ŚLIWKI NA CIEŚCIE
Śliwki myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Ciasto przekładamy na natłuszczoną blachę, którą posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozprowadzamy na blasze palcami lub za pomocą skrobaczki do ciasta. Śliwki układamy na cieście jedna obok drugiej. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut.
PIECZEMY CIASTO
Śliwki posypujemy 50 g cukru. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut. Pozostały cukier mieszamy z cynamonem. Ciasto wyjmujemy, natychmiast posypujemy cukrem z cynamonem i studzimy. Ciasto możemy podawać z dodatkiem bitej śmietany.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2691,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
168,2 kcal
Tłuszcz
5,8 g
Węglowodany
25,9 g
Błonnik
3,3 g
Białko
3,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kotlet w piwnej marynacie
Przygotowany w piwnej marynacie schab skusi swym wyjątkowym aromatem oraz kruchością niejednego fana grillowania!

Ciasteczka cytrynowe
Cytryna na słodko, czyli doskonałe ciasteczka z białą czekolada. Sięgnij po przepis Pawła i sprawdź, jak chrupią!

Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
Prawdziwa domowa pieczeń przygotowana z użyciem tradycyjnych polskich składników – jej smak Cię zaskoczy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
Niech na Twoim stole zawita danie w stylu włoskim. Przygotuj cannelloni – zapiekane makaronowe rurki z mięsem.

Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
Wariacja na temat sernika i oryginalny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej. To słodki i zdrowy deser dla każdego.

Gorąca czekolada i domowa przyprawa piernikowa
Przyprawa piernikowa zawsze pod ręką! Zobacz, jak zrobić ją w domu! A do tego świetny przepis na gorącą czekoladę piernikową!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ravioli z mięsem
Ravioli z różnymi nadzieniami to jeden ze specjałów kuchni włoskiej, który pokochali miłośnicy smaku na całym świecie. Jak przygotować pyszne, aromatyczne pierożki z nadzieniem z mięsa i z czym je podać? Poznaj nasz sposób na ravioli z mięsem!

Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
Paweł Małecki najlepiej wie, jak połączyć szpinak, szczaw i truskawki. Wypróbuj jego przepis na tartę!

Pankejki z borówkami, herbatnikami i miodem
Poczuj atmosferę dworskiej rezydencji! Zasiądź do podwieczorku rodem z urzekającej krainy, pełnej czarujących krajobrazów i ujmujących postaci. Tym razem nie musisz mieć odpowiedniej Rangi, by zdobyć ten przepis!