zywieniesportowcow.pl

Risotto alla milanese • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyka inspirowana kuchnią Mediolanu, wzbogacona o kilka dodatków, wg przepisu Karola Okrasy! Przygotuj wykwintne risotto z szafranem na wyjątkową okazję!

Risotto alla milanese

Klasyka inspirowana kuchnią Mediolanu, wzbogacona o kilka dodatków, wg przepisu Karola Okrasy! Przygotuj wykwintne risotto z szafranem na wyjątkową okazję!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 5 g
brokuł - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pomidor malinowy - 3 szt.
bulion warzywny - 1 l
masło - 100 g
parmezan - 50 g
rozmaryn świeży - 8 g
sok z cytryny - 25 ml
szafran - 1 szczypta
szalotka - 1 szt.
wino białe - 150 ml
szynka parmeńska - 45 g
olej z pestek winogron - 2 łyżki
ryż do risotto - 200 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY WARZYWA I SZYNKĘ:
Zmiażdżony (nieposiekany) czosnek, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i szynkę parmeńską pokrojoną w paski delikatnie przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju z gałązką rozmarynu.
2.DODAJEMY RYŻ I DOLEWAMY WINO:
Dodajemy ryż, mieszamy i podgrzewamy, aż zrobi się szklisty. Dodajemy szafran, a całość zalewamy winem. Gotujemy, często mieszając, aż wino odparuje.
3.GOTUJEMY RISOTTO:
Ryż zalewamy porcją bulionu i gotujemy, często mieszając. Gdy wchłonie większość płynu, dolewamy kolejne porcje wywaru i gotujemy, aż ryż będzie al dente.
4.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Pomidory kroimy na cząstki i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Miąższ ze skórką kroimy w grubą kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy grubo posiekaną bazylię i oliwę. Oprószamy pieprzem. Mieszamy.
5.ZAGĘSZCZAMY I DOPRAWIAMY RISOTTO:
Gdy podlejemy ryż ostatnią porcją bulionu i odparujemy część płynu, dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki. Mieszamy.
6.PODAJEMY RISOTTO:
Sparzone wrzątkiem różyczki brokułu przekrawamy na pół i układamy na rozgrzanej patelni z oliwą – płaską stroną do dołu. Przesmażamy z jednej strony na złoty kolor.
Risotto alla milanese

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY WARZYWA I SZYNKĘ

Zmiażdżony (nieposiekany) czosnek, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i szynkę parmeńską pokrojoną w paski delikatnie przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju z gałązką rozmarynu.

2

DODAJEMY RYŻ I DOLEWAMY WINO

Dodajemy ryż, mieszamy i podgrzewamy, aż zrobi się szklisty. Dodajemy szafran, a całość zalewamy winem. Gotujemy, często mieszając, aż wino odparuje.

3

GOTUJEMY RISOTTO

Ryż zalewamy porcją bulionu i gotujemy, często mieszając. Gdy wchłonie większość płynu, dolewamy kolejne porcje wywaru i gotujemy, aż ryż będzie al dente.

4

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Pomidory kroimy na cząstki i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Miąższ ze skórką kroimy w grubą kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy grubo posiekaną bazylię i oliwę. Oprószamy pieprzem. Mieszamy.

5

ZAGĘSZCZAMY I DOPRAWIAMY RISOTTO

Gdy podlejemy ryż ostatnią porcją bulionu i odparujemy część płynu, dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki. Mieszamy.

6

PODAJEMY RISOTTO

Sparzone wrzątkiem różyczki brokułu przekrawamy na pół i układamy na rozgrzanej patelni z oliwą – płaską stroną do dołu. Przesmażamy z jednej strony na złoty kolor.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2794,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

465,8 kcal

🥑

Tłuszcz

27,2 g

🌾

Węglowodany

37,6 g

🥬

Błonnik

14,8 g

💪

Białko

14,8 g

Podobne przepisy

Risotto alla milanese - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl