zywieniesportowcow.pl

Pasztet drobiowy • przepis • składniki • przygotowanie

Pasztet drobiowy to klasyczne danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Jego delikatna konsystencja i wyrazisty smak sprawiają, że świetnie smakuje z pieczywem, jako przystawka lub dodatek do sałatek. Przygotowanie pasztetu drobiowego jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Zrób go razem z nami!

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy to klasyczne danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Jego delikatna konsystencja i wyrazisty smak sprawiają, że świetnie smakuje z pieczywem, jako przystawka lub dodatek do sałatek. Przygotowanie pasztetu drobiowego jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Zrób go razem z nami!

Czas przygotowania
130 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 2 l
kurczak filety z piersi - 500 g
kurczak mięso z udka - 600 g
kurczak wątróbka - 200 g
marchew - 2 szt.
por - 1 szt.
seler - 0,5 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
cebula - 1 szt.
jajko - 2 szt.
bułka pszenna - 1 szt.
lubczyk świeży - 0,25 pęczka
ziele angielskie - 4 szt.
liść laurowy - 4 szt.
sól - 1,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa - 0,25 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 1 łyżka
bułka tarta - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Wszystkie warzywa poza cebulą myjemy i obieramy. Cebulę przekrawamy na pół i podsmażamy na suchej patelni. Odstawiamy patelnię na bok.
2.GOTUJEMY BULION:
Mięso myjemy i osuszamy. Wkładamy do garnka pierś oraz udka, a podroby odstawiamy na bok. Marchew i pietruszkę przekrawamy na pół i wkładamy wraz z porem i selerem do garnka, dodajemy cebulę. Zalewamy wszystko wodą. Dodajemy liść laurowy, lubczyk i ziele angielskie i ustawiamy na kuchence. Gotujemy przez 30 minut. Po ugotowaniu wyciągamy udka, piersi, lubczyk, por oraz liście laurowe i ziele z garnka i przekładamy na talerzyk. Odlewamy też z garnka 1,5 l wywaru (można zużyć go do przygotowania zupy lub drugiego pasztetu).
3.DODAJEMY PODROBY I PRZYPRAWY:
Do reszty bulionu dodajemy wszystkie podroby. Doprawiamy go także 1 łyżeczką soli, pieprzem i papryką. Całość gotujemy przez 25 minut. Pod koniec gotowania dodajemy także bułkę, aby nasiąknęła wywarem. Wywar powinien się prawie całkiem wygotować.
4.MIELIMY SKŁADNIKI:
Przygotowujemy miskę oraz maszynkę do mielenia mięsa. Wybieramy nakładkę ze średniej wielkości oczkami. Udka z kurczaka obieramy i wyrzucamy kości. Wszystkie podroby, mięso, bułkę oraz warzywa wkładamy do miski, a drugą podstawiamy pod maszynkę. Mielimy wszystkie składniki, najlepiej 2 razy.
5.DODAJEMY RESZTĘ PRZYPRAW I JAJKA:
Do miski dodajemy masło oraz jajka. Doprawiamy pasztet pozostałymi przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy.
6.PIECZEMY PASZTET:
Formę dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, a potem przekładamy do niej pasztet i wyrównujemy. Wsuwamy formę z pasztetem do piekarnika i pieczemy przez 90 minut. Po upieczeniu wyciągamy pasztet z pieca i studzimy go. Kroimy go dopiero wtedy, kiedy będzie wystudzony.
Pasztet drobiowy

Czas przygotowania

130 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Wszystkie warzywa poza cebulą myjemy i obieramy. Cebulę przekrawamy na pół i podsmażamy na suchej patelni. Odstawiamy patelnię na bok.

2

GOTUJEMY BULION

Mięso myjemy i osuszamy. Wkładamy do garnka pierś oraz udka, a podroby odstawiamy na bok. Marchew i pietruszkę przekrawamy na pół i wkładamy wraz z porem i selerem do garnka, dodajemy cebulę. Zalewamy wszystko wodą. Dodajemy liść laurowy, lubczyk i ziele angielskie i ustawiamy na kuchence. Gotujemy przez 30 minut. Po ugotowaniu wyciągamy udka, piersi, lubczyk, por oraz liście laurowe i ziele z garnka i przekładamy na talerzyk. Odlewamy też z garnka 1,5 l wywaru (można zużyć go do przygotowania zupy lub drugiego pasztetu).

3

DODAJEMY PODROBY I PRZYPRAWY

Do reszty bulionu dodajemy wszystkie podroby. Doprawiamy go także 1 łyżeczką soli, pieprzem i papryką. Całość gotujemy przez 25 minut. Pod koniec gotowania dodajemy także bułkę, aby nasiąknęła wywarem. Wywar powinien się prawie całkiem wygotować.

4

MIELIMY SKŁADNIKI

Przygotowujemy miskę oraz maszynkę do mielenia mięsa. Wybieramy nakładkę ze średniej wielkości oczkami. Udka z kurczaka obieramy i wyrzucamy kości. Wszystkie podroby, mięso, bułkę oraz warzywa wkładamy do miski, a drugą podstawiamy pod maszynkę. Mielimy wszystkie składniki, najlepiej 2 razy.

5

DODAJEMY RESZTĘ PRZYPRAW I JAJKA

Do miski dodajemy masło oraz jajka. Doprawiamy pasztet pozostałymi przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy.

6

PIECZEMY PASZTET

Formę dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, a potem przekładamy do niej pasztet i wyrównujemy. Wsuwamy formę z pasztetem do piekarnika i pieczemy przez 90 minut. Po upieczeniu wyciągamy pasztet z pieca i studzimy go. Kroimy go dopiero wtedy, kiedy będzie wystudzony.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5936,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1187,3 kcal

🥑

Tłuszcz

79,4 g

🌾

Węglowodany

36 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

59,3 g

Podobne przepisy

Pasztet drobiowy - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl