zywieniesportowcow.pl

Francuskie brioche z czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie

Popularne w kuchni francuskiej bułeczki z ciasta drożdżowego wzbogacone kawałkami czekolady. Idealne na śniadanie!

Francuskie brioche z czekoladą

Popularne w kuchni francuskiej bułeczki z ciasta drożdżowego wzbogacone kawałkami czekolady. Idealne na śniadanie!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

drożdże świeże - 20 g
cukier - 3 łyżki
cukier wanilinowy - 1 paczka
jajko - 4 szt.
żółtka jaj - 1 szt.
mleko - 100 ml
masło - 300 g
mąka pszenna typ 450 - 500 g
czekolada deserowa - 100 g
białko jaja kurzego - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO:
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
2.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DROŻDŻE:
ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym aż staną się płynne, dodajemy ciepłe ( ale nie gorące) mleko.
3.DO DUŻEJ MISKI:
przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy drożdże z cukrem i mlekiem.
4.ROBIMY ROZCZYN (Z:
niewielkiej części mąki!) i odstawiamy do wyrośnięcia.
5.OBEJRZYJ TRIK, JAK:
prawidłowo przygotować rozczyn.
6.GDY ROZCZYN WYROŚNIE,:
wyrabiamy ciasto.
7.STOPNIOWO DODAJEMY JAJKA,:
żółtko oraz miękkie masło.
8.CZEKOLADĘ KROIMY W:
kostkę 5 x 5 mm, na końcu wyrabiania dodajemy ją do ciasta.
9.ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA:
(musi podwoić swoją objętość).
10.CIASTO PONOWNIE ZAGNIATAMY:
i chłodzimy w lodówce około 1,5h.
11.W ZALEŻNOŚCI OD:
wielkości foremek ciasto dzielimy na 12-15 dużych części i 12-15 małych części.
12.ZE WSZYSTKICH CZĘŚCI:
formujemy kulki.
13.FOREMKI DO BABECZEK:
smarujemy masłem, na dnie umieszczamy dużą kulkę, na wierzchu mniejszą.
14.ODSTAWIAMY NA 30:
minut do wyrośnięcia.
15.BRIOCHE SMARUJEMY:
białkiem.
16.PIECZEMY 12-15 MINUT:
w temp. 180°C.:
Francuskie brioche z czekoladą

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO

wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DROŻDŻE

ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym aż staną się płynne, dodajemy ciepłe ( ale nie gorące) mleko.

3

DO DUŻEJ MISKI

przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy drożdże z cukrem i mlekiem.

4

ROBIMY ROZCZYN (Z

niewielkiej części mąki!) i odstawiamy do wyrośnięcia.

5

OBEJRZYJ TRIK, JAK

prawidłowo przygotować rozczyn.

6

GDY ROZCZYN WYROŚNIE,

wyrabiamy ciasto.

7

STOPNIOWO DODAJEMY JAJKA,

żółtko oraz miękkie masło.

8

CZEKOLADĘ KROIMY W

kostkę 5 x 5 mm, na końcu wyrabiania dodajemy ją do ciasta.

9

ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA

(musi podwoić swoją objętość).

10

CIASTO PONOWNIE ZAGNIATAMY

i chłodzimy w lodówce około 1,5h.

11

W ZALEŻNOŚCI OD

wielkości foremek ciasto dzielimy na 12-15 dużych części i 12-15 małych części.

12

ZE WSZYSTKICH CZĘŚCI

formujemy kulki.

13

FOREMKI DO BABECZEK

smarujemy masłem, na dnie umieszczamy dużą kulkę, na wierzchu mniejszą.

14

ODSTAWIAMY NA 30

minut do wyrośnięcia.

15

BRIOCHE SMARUJEMY

białkiem.

16

PIECZEMY 12-15 MINUT

w temp. 180°C.:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5078 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

423,2 kcal

🥑

Tłuszcz

26,2 g

🌾

Węglowodany

39,5 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

7,7 g

Podobne przepisy

Francuskie brioche z czekoladą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl