Ratatouille • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne danie na bazie warzyw to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Świetne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięs.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PAPRYKĘ OCZYSZCZAMY I
kroimy na kawałki.
POMIDORY ZALEWAMY WRZĄTKIEM,
osączamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki.
POMIDORY KROIMY W
grubą kostkę.
CEBULĘ I CZOSNEK
obieramy, cebulę kroimy w cienkie krążki, czosnek w plasterki.
CUKINIĘ ORAZ BAKŁAŻANA
kroimy w plasterki o grubości ok. 1 CM.
PODSMAŻAMY PORCJAMI NA
odrobinie gorącej oliwy z oliwek przez 2 minuty z każdej strony, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.
NA POZOSTAŁEJ ROZGRZANEJ
oliwie podsmażamy przez 3 minuty paprykę, dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy aż do zeszklenia.
DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM
i ziołami prowansalskimi.
DODAJEMY POMIDORY I
dusimy pod przykryciem przez 3 minuty.
WLEWAMY WINO ORAZ
bulion i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut.
DODAJEMY CUKINIĘ I
bakłażana – gotujemy pod przykryciem przez kolejne 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. DODAJEMY OSĄCZONE: oliwki.
RATATOUILLE DOPRAWIAMY SOLĄ,
pieprzem, odrobiną cukru i podajemy jako dodatek do mięs lub ryb lub jako samodzielne danie z chrupiącą bagietką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1218,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
304,7 kcal
Tłuszcz
15,6 g
Węglowodany
35,1 g
Błonnik
6,9 g
Białko
6,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto francuskie z budyniem
Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami to przepyszny deser, który łączy w sobie chrupkość ciasta ze słodką soczystością i pysznym kremem. Domowe ciasteczka wypełnione budyniem i jabłkami są nie tylko smaczne, ale także łatwe do przygotowania. Dzięki temu idealnie nadają się na różne okazje, od codziennych podwieczorków po eleganckie przyjęcia. Jak je zrobić? Sprawdźcie sami!

Ciastka z grzybami
Delikatne i chrupiące ciastka, wypełnione pysznym farszem grzybowym to pomysł na przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na święta. Spróbuj koniecznie!

Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą
Zobacz, jak wyjątkową i harmonijną kompozycję smaków tworzą francuska zapiekanka clafoutis oraz schabowe roladki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką
Delikatne kawałki piersi z kurczaka marynowane w jogurcie naturalnym z curry, upieczone i podane z ryżem oraz warzywami.

Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem
Delikatny ser, porcja warzyw i owinięty boczkiem drób – wszystko zapieczone i pachnące. Klasyka kuchni francuskiej!

Wegańska ryba po grecku
Wegańska ryba? Tak! To możliwe! Poznajcie trik Kingi, na tofu-rybę w płatach nori z dużą ilością warzyw!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
Spróbuj jajek z farszem w nieco innym wydaniu – z oliwkami, suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii z listkiem bazylii.

Ciasto marchewkowe z polewą pistacjową
Czas na pyszne ciasto marchewkowe z wyśmienitą pistacjową polewą. Wg tego przepisu za pomocą termorobota MC Smart zrobicie ciasto szybko i sprawnie, by już za chwilę cieszyć się jego doskonałym smakiem!

Marchewki w glazurze
Pieczone marchewki w słodko-pikantnej glazurze, do tego kremowa burrata i świeża bazylia – prosty sposób na efektowne danie, którym zaimponujesz gościom!