zywieniesportowcow.pl

Regionalny mazurek wielkanocny • przepis • składniki • przygotowanie

Słodka masa orzechowa i chrupiące ciasto. Udekorowany polewą i bakaliami – to musi być idealny mazurek wielkanocny!

Regionalny mazurek wielkanocny

Słodka masa orzechowa i chrupiące ciasto. Udekorowany polewą i bakaliami – to musi być idealny mazurek wielkanocny!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 24
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka ziemniaczana - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mleko - 500 ml
żółtka jaj - 5 szt.
mąka pszenna tortowa - 3 łyżki
cukier - 220 g
masło - 200 g
orzech włoski - 300 g
spirytus - 1 łyżka
polewa czekoladowa - 80 g
bakalie - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Masło roślinne ucieramy z żółtkami i cukrem (dodajemy na zmianę cukier i żółtka). Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, przesiane wcześniej przez sito, stopniowo łączymy z ucieraną masą. Rozkładamy na dwóch równych blaszkach i wkładamy pojedynczo do piekarnika nagrzanego
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ:
Odlewamy trochę zimnego mleka i w nim rozrabiamy żółtka i mąkę, do pozostałego mleka wsypujemy cukier i gotujemy. Gdy mleko jest już ciepłe, wlewamy mleko z żółtkami i mąką. Ciągle mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy masło, dodając ugotowany rozczyn, wsypujemy zmielone orzechy i wlewamy spirytus.
3.PRZEKŁADAMY CIASTO MASĄ:
Tak przygotowaną masę rozkładamy równomiernie na jednym z przygotowanych placków, drugim przykrywamy, dobrze przyciskamy. Całość polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy dowolnymi bakaliami. Mazurek przygotowujemy na 2 lub 3 dni przed świętami. Ciasto możemy podać na szklanej prostokątnej podstawie lub desce. Od razu je kroimy, ozdabiamy barwinkiem i małymi gałązkami forsycji, mając na uwadze cały wystrój wielkanocnego stołu.
Regionalny mazurek wielkanocny

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 24

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Masło roślinne ucieramy z żółtkami i cukrem (dodajemy na zmianę cukier i żółtka). Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, przesiane wcześniej przez sito, stopniowo łączymy z ucieraną masą. Rozkładamy na dwóch równych blaszkach i wkładamy pojedynczo do piekarnika nagrzanego

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

Odlewamy trochę zimnego mleka i w nim rozrabiamy żółtka i mąkę, do pozostałego mleka wsypujemy cukier i gotujemy. Gdy mleko jest już ciepłe, wlewamy mleko z żółtkami i mąką. Ciągle mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy masło, dodając ugotowany rozczyn, wsypujemy zmielone orzechy i wlewamy spirytus.

3

PRZEKŁADAMY CIASTO MASĄ

Tak przygotowaną masę rozkładamy równomiernie na jednym z przygotowanych placków, drugim przykrywamy, dobrze przyciskamy. Całość polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy dowolnymi bakaliami. Mazurek przygotowujemy na 2 lub 3 dni przed świętami. Ciasto możemy podać na szklanej prostokątnej podstawie lub desce. Od razu je kroimy, ozdabiamy barwinkiem i małymi gałązkami forsycji, mając na uwadze cały wystrój wielkanocnego stołu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

10483,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

436,8 kcal

🥑

Tłuszcz

28,2 g

🌾

Węglowodany

39,3 g

🥬

Błonnik

1,7 g

💪

Białko

7,8 g

Podobne przepisy

Regionalny mazurek wielkanocny - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl