zywieniesportowcow.pl

Quiche ze szparagami • przepis • składniki • przygotowanie

Kruche ciasto, kremowe wypełnienie i delikatne szparagi – oto przepis na klasyczny francuski wypiek. Wygląda i smakuje doskonale!

Quiche ze szparagami

Kruche ciasto, kremowe wypełnienie i delikatne szparagi – oto przepis na klasyczny francuski wypiek. Wygląda i smakuje doskonale!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 24 g
jajko - 4 szt.
twaróg chudy - 125 g
pieprz czarny - 1 szczypta
ser ementaler - 200 g
śmietana 18% - 200 g
mąka pszenna - 250 g
mleko - 50 ml
oliwa z oliwek - 3 łyżki
grana padano, tarty - 50 g
pesto - 3 łyżeczki
sól - 1 szczypta
szparagi białe - 750 g
masło - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE:
tarkę o grubych oczkach Szparagi myjemy. Białe obieramy całe, zielone na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce usuwamy. Białe szparagi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 4 minuty, dodajemy zielone szparagi i gotujemy przez kolejne 4 minuty. Przelewamy zimną wodą i osączamy. Liście bazylii obrywamy i siekamy. Zagniatamy z twarogiem, 1 łyżeczką soli, oliwą, 1 jajkiem i mąką na gładkie ciasto. Formę do quiche’a (śr. 28 cm) natłuszczamy i wykładamy ciastem. Oba rodzaje serów startych na tarce mieszamy, połową posypujemy ciasto. Układamy szparagi. Mleko, kwaśną śmietanę, pozostałe jajka i pesto mieszamy trzepaczką, dodajemy sól i pieprz. Szparagi zalewamy, posypujemy pozostałą ilością startych serów. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez 40-45 minut.
2.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Quiche ze szparagami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE

tarkę o grubych oczkach Szparagi myjemy. Białe obieramy całe, zielone na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce usuwamy. Białe szparagi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 4 minuty, dodajemy zielone szparagi i gotujemy przez kolejne 4 minuty. Przelewamy zimną wodą i osączamy. Liście bazylii obrywamy i siekamy. Zagniatamy z twarogiem, 1 łyżeczką soli, oliwą, 1 jajkiem i mąką na gładkie ciasto. Formę do quiche’a (śr. 28 cm) natłuszczamy i wykładamy ciastem. Oba rodzaje serów startych na tarce mieszamy, połową posypujemy ciasto. Układamy szparagi. Mleko, kwaśną śmietanę, pozostałe jajka i pesto mieszamy trzepaczką, dodajemy sól i pieprz. Szparagi zalewamy, posypujemy pozostałą ilością startych serów. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez 40-45 minut.

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3103 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

310,3 kcal

🥑

Tłuszcz

17,2 g

🌾

Węglowodany

23,8 g

🥬

Błonnik

16,2 g

💪

Białko

16,2 g

Podobne przepisy

Quiche ze szparagami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl