Ciasto wiewiórka • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto wiewiórka jest idealne z dwóch powodów: ma wspaniały smak i łatwo się je przygotowuje! Wypróbuj je, a na pewno trafi na listę Twoich ulubionych ciast!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY JABŁKA I ORZECHY
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze, ale nie za drobne kawałki.
ŁĄCZYMY JAJKA Z CUKREM
Jajka i cukier przekładamy do misy robota i ubijamy na dużych obrotach przez ok. 10 minut lub do momentu uzyskania puszystej piany.
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Zmniejszamy obroty robota i dodajemy suche składniki do jajek z cukrem. Dodajemy olej.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Rodzynki odsączone z wody, posiekane orzechy, pokrojone jabłka, skórkę otartą z cytryny oraz sok wyciśnięty z cytryny dodajemy do wyrobionego ciasta. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gęstej masy i wyłączamy robot.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C.
PRAŻYMY WIÓRKI KOKOSOWE
Wiórki kokosowe wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na dolną półkę (pod ciasto). Prażymy na złoty kolor, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
SMARUJEMY CIASTO ŚMIETANKĄ
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i nakładamy na wierzch wystudzonego ciasta. Warstwę ubitej śmietanki posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4970,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
414,2 kcal
Tłuszcz
22,5 g
Węglowodany
48,2 g
Błonnik
8,2 g
Białko
8,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka waldorf
Ta klasyczna sałatka doskonale sprawdzi się na wielu mniej lub bardziej formalnych spotkaniach. Zobacz, jaka jest prosta!

Ciasto na pizzę
Dobra pizza zaczyna się od ciasta! Z tym przepisem możesz mieć pewność, że każdemu będzie smakować. Przygotujesz je w prosty sposób, a później już tylko czas na ulubione dodatki!

Tagliatelle w sosie serowym
Prostotę klasycznych smaków w stylu włoskim znajdziesz w serowym tagliatelle Karola. Przygotuj kremowy sos na bazie śmietanki, gorgonzoli i białego wina!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babeczki dyniowe
Jak wykorzystać dynię? Upiecz pyszne muffiny według pomysłu Pawła Małeckiego!

Królik duszony w marchewce i maśle
Polska kuchnia słynie z królika. W tym przepisie połączono jego delikatne mięso z marchewką, groszkiem i boczkiem.

Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami i cukinią to idealna propozycja na szybki, kolorowy i aromatyczny obiad, który smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. To danie pełne warzyw, a jednocześnie sycące, które świetnie sprawdzi się zarówno solo, jak i w towarzystwie ryżu, kaszy czy ziemniaków. Poznaj sposób na wyśmienite leczo z pieczarkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Seromakowiec
W kuchni istnieją połączenia idealne – takie jak połączenie sernika i makowca! Koniecznie zaplanuj miejsce dla tego prostego, ale wyjątkowego ciasta w swoim świątecznym menu.

Batony bez pieczenia idealne po treningu
Batony proteinowe to idealna przekąska po treningu. Przygotujesz je szybko i bez pieczenia! Wypróbuj przepis Kingi i zobacz, jakie to proste!

Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Pachnący placek ze śliwkami i kruszonką — to ciasto to prawdziwy rarytas dla miłośników słodkości. Deser łączący w sobie soczyste śliwki, miękki biszkopt oraz chrupiącą kruszonkę idealnie sprawdza się na wszelkie uroczystości, jak i bez okazji, gdy najdzie Cię ochota na słodkie. Poznaj nasz przepis na ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką.