Potrawka z purée ziemniaczano-selerowym w kształcie bałwanków • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na zimowy obiad, który przyciągnie uwagę Twojego dziecka i pobudzi jego wyobraźnię? Przygotuj purée w formie bałwanków, aby zachęcić je do jedzenia i stworzenia historii o bałwankowej krainie w potrawce.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Kurczaka gotujemy w bulionie, aż będzie miękki. Następnie studzimy go, oddzielamy mięso od kości i dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, a pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.
PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ
Na patelni roztapiamy 25 g masła i dodajemy 25 g mąki. Podsmażamy mąkę na złoty kolor, stale mieszając trzepaczką. Powoli dolewamy bulion, aby uniknąć powstawania grudek. Doprowadzamy całość do wrzenia.
GOTUJEMY SOS
Do zasmażki dodajemy śmietanę i warzywa. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy potrawkę sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy rozdrobnione mięso z kurczaka.
PRZYGOTOWUJEMY PURÉE
Seler i ziemniaki obieramy i kroimy na jednakowej wielkości kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut, aż zmiękną. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy masło oraz mleko. Ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową.
FORMUJEMY BAŁWANKI
Za pomocą łyżki do lodów formujemy z purée dużą i małą kulkę i umieszczamy je jedna na drugiej. Z plasterka i małego kawałka marchewki robimy kapelusz dla bałwanka. Ze szczypiorku robimy ręce bałwana, a ziele angielskie umieszczamy tak, by imitowało oczy i guziki bałwanka. Danie podajemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1893,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
473,5 kcal
Tłuszcz
22,5 g
Węglowodany
39,1 g
Błonnik
3,9 g
Białko
19,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
Sałatka z grillowanego bakłażana i boczniaków to wyjątkowe połączenie składników – smak warzyw i grzybów spotyka się tu ze słodyczą i delikatną ostrością dodatków. Podaj ją z twarożkiem, który podwędzisz na sianie we własnej kuchni!

Jajecznica z kurkami
Jajecznica z kurkami to danie, które cieszy się popularnością w sezonie na kurki, ale nie tylko! To połączenie puszystych jajek z delikatnymi, lekko słodkawymi grzybami tworzy duet idealny. Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę z kurkami? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!

Kanapka na bogato
Chrupiąca bagietka wypełniona po brzegi smakowitością: delikatnym filetem z piersi indyka, warzywami oraz sosem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szybki makaron chow mein z tofu i marynowanym imbirem
To kuszące danie uosabia ducha hipnotyzującego, rozświetlonego neonami miasta, zapewniając Twoim kubkom smakowym ekscytujące cybernetyczne przeżycie. Przygotuj się na kulinarną przygodę, która przeniesie Cię do świata nieograniczonych możliwości!

Lekka sałatka z makaronem konjac i warzywami
Lekka sałatka z niskokalorycznym makaronem i zielonymi warzywami to idealny pomysł na wiosenny posiłek, który dzięki dodatkowi sosu w azjatyckim stylu nabierze wyjątkowego charakteru. Sprawdź, jakie to pyszne!

Naleśniki jogurtowe z syropem kokosowym z sałatką z truskawek i ogórka
Świeże i orzeźwiające danie Karola Okrasy - naleśniki o kokosowym smaku z sałatką truskawkowo-ogórkową!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem
Oryginalny pomysł nie tylko na wystawne przyjęcie: krewetki w panierce z wiórków kokosowych podane z dipem z pomarańczy!

Tarta z botwinką
Tarta idealna na wiosenne obiady. Botwinka świetnie sprawdzi się w nadzieniu tarty. Sprawdź, jak ją zrobić!

Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą
Owocowe skarby lata w słodkiej i eleganckiej odsłonie przygotujesz dzięki przepisowi Pawła. Sprawdź, jaką niespodziankę kryją jego czereśnie w czekoladzie!