Chlebek mięsny po grecku z tzatziki • przepis • składniki • przygotowanie
Dla tych, którzy ponad wszystko kochają mięso w każdej postaci, mamy propozycję – „chlebek” w stylu greckim.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ OGÓREK
zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dokładnie odsącz na sicie z nadmiaru wody.
PRZYGOTUJ BLACHĘ WYŁOŻONA
pergaminem tarkę sito Mięsny chlebek Do miski dajemy mięso mielone, pokrojone w drobną kostkę cukinię i paprykę, czarne oliwki pokrojone w talarki, posiekany i roztarty ząbek czosnku, przecier pomidorowy, pokrojoną w kostkę fetę.
KROMKI CHLEBA POKROJONE
w kostkę dodajemy do mielonego mięsa wraz z posiekanymi ziołami: natką pietruszki, szczypiorkiem z dymki i tymiankiem.
DOPRAWIAMY OSTRA I
słodka papryka, pieprzem, sola oraz dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek.
W OSOBNEJ MISECZCE
mieszamy jaja i dodajemy do farszu. DOKŁADNIE MIESZAMY: rękoma.
BLASZKĘ WYKŁADAMY PAPIEREM
pergaminowym, papier polewamy oliwa.
NA PERGAMIN PRZEKŁADAMY
uformowany chlebek. POWIERZCHNIE CHLEBKA POLEWAMY: oliwa.
DOOKOŁA CHLEBKA KŁADZIEMY
gałązki świeżego rozmarynu i gałązki z pomidorami koktajlowymi, które polewamy oliwa z oliwek, doprawiamy sola i pieprzem.
CHLEBEK Z DODATKAMI
wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg), pieczemy od 45 minut do godziny.
TZATZIKI POSIEKANY SZCZYPIOREK
oraz porwane na mniejsze kawałki liście mięty przekładamy do miski.
NASTĘPNIE DODAJEMY POSIEKANE
szalotki, posiekany czosnek oraz starty wcześniej, odsączony z nadmiaru wody ogórek.
NASTĘPNIE DODAJEMY JOGURT
typu greckiego i doprawiamy ostrą papryką oraz sokiem z cytryny. DOPRAWIAMY PIEPRZEM I: sola.
DOKŁADNIE MIESZAMY. TZATZIKI PRZEKŁADAMY DO
miseczki.
DEKORUJEMY LISTKAMI MIĘTY,
posypujemy niewielką ilością słodkiej papryki.
UPIECZONY CHLEBEK PRZEKŁADAMY
na talerz, dekorujemy upieczonymi pomidorami.
CHLEBEK POLEWAMY SOSEM
pozostałym na blaszce, na której się piekł.
DEKORUJEMY KILKOMA GAŁĄZKAMI
świeżego rozmarynu. PODAJEMY Z SOSEM: tzatziki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1901,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
475,4 kcal
Tłuszcz
23,3 g
Węglowodany
42,1 g
Błonnik
29,5 g
Białko
29,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z kaszą bulgur
Fantastyczna propozycja lunchu do pracy lub sałatki na imprezę: pożywna i pyszna dzięki kaszy bulgur. W sezonie wykorzystaj do jej przygotowania świeżą fasolkę szparagową, a zimą użyj mrożonej. Będzie pysznie!

Sos tzatziki
Tzatziki to przysmak, który należy do dziedzictwa kulinarnego Grecji. Delikatna i aksamitna konsystencja sosu czyni tzatziki nieodłącznym elementem wielu dań z tego rejonu Morza Śródziemnego. Pyszne połączenie czosnku i odświeżającego ogórka z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny ma niezliczone rzesze miłośników. W tym tekście zdradzimy Ci, jak przygotować tzatziki na kilka różnych sposobów.

Tosty dyniowe
Szukasz pomysłów na słodkie śniadania? Kinga podpowiada, jak zrobić pyszne tosty dyniowe z nutką cynamonu. Musisz ich spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Brzoskwinie pieczone w herbacie
Pyszny pomysł na słodkie pieczone brzoskwinie przesiąknięte aromatem herbaty. Doskonały dodatek do deserów i lodów!

Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami
Idealna przekąska na wieczory filmowe, czyli bardzo cynamonowe rollsy, które w prosty sposób przygotujesz z tortilli. Podaj je z dwoma sosami i ciesz się słodką przekąską!

Grillowane szaszłyki z łososia i cukinii
Kawałki ryby marynowane w occie balsamicznym i przyprawach oraz świeża cukinia. Duet, który sprawdzi się na każdym grillu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szarlotka z budyniem
Jeśli lubisz klasyczne ciasta z jabłkami, szarlotka z budyniem będzie prawdziwym odkryciem! Delikatne kruche ciasto w połączeniu z aromatycznymi jabłkami i aksamitnym budyniem tworzy deser, który zachwyca już od pierwszego kęsa. Zrób tę wyjątkową szarlotkę wraz z nami!

MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
Roladka biszkoptowa wypełniona kremem przygotowanym na bazie mascarpone z dodatkiem aromatycznej skórki limonki – łatwy deser, który szybko przygotujesz dla swoich sylwestrowych gości!

Figa z makiem i pampuchem
Pampuchy z masą makową, suszonymi owocami, orzechami - słodkie danie, które pokochasz!