Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną • przepis • składniki • przygotowanie
Placki z ziemniaków inaczej niż myślisz. Po pierwsze, z gotowanych ziemniaków, po drugie, z makrelą, po trzecie... Spróbuj!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
i folię aluminiową. 600 G ZIEMNIAKÓW: obieramy, kroimy na mniejsze części, gotujemy.
PRZYGOTOWANIE BIAŁKA Z
2 jajek wbijamy do miski, solimy i ubijamy na sztywno.
ZIEMNIAKI ODCEDZAMY, WRZUCAMY
je z powrotem do garnka.
ZA POMOCĄ BLENDERA
miksujemy ziemniaki, robiąc purée ziemniaczane.
DO GARNKA DODAJEMY
70 g mąki i jedno całe jajko, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. ODSTAWIAMY.
SOS 110 ML
śmietany wlewamy do miski, ubijamy za pomocą trzepaczki, następnie dodajemy sok z 1/2 cytryny , mieszamy i dodajemy 20 g ikry z taszy (pozostałe 20 g pozostawiamy do dekoracji).
SAME LISTKI Z
dwóch gałązek koperku kroimy drobniej i dodajemy do sosu.
DOPRAWIAMY PIEPRZEM I
solą, mieszamy. SOS CHOWAMY DO: lodówki.
DO PURÉE DODAJEMY
ubite białka, pieprz, sól i bezpośrednio na ziemniaki (nie na białka) 40 ml śmietany.
MIESZAMY BARDZO
delikatnie.
FILETUJEMY MAKRELĘ, NÓŻ
wbijamy w część grzbietową od strony głowy, przekrawamy, wyciągamy ości, odcinamy głowę, za pomocą noża wyciągamy ości brzuszne, odcinamy ogon.
NA PATELNIĘ WLEWAMY
oliwę z oliwek, rozgrzewamy.
ZA POMOCĄ ŁYŻKI
formujemy z purée małe placuszki, dociskamy łyżką umoczoną w wodzie (można użyć też metalowej puszki np.
PO KUKURYDZY LUB
groszku, żeby uformować ładne placuszki).
UPIECZONE PLACUSZKI WYKŁADAMY
na ręcznik papierowy, następnie zawijamy w folię aluminiową (żeby nie ostygły).
FILET Z MAKRELI
kroimy na mniejsze części.
PLACKI ODWIJAMY Z
folii, smarujemy gęstym sosem, na każdym placku układamy kawałek makreli, dekorujemy pozostałą ikrą z taszy i koperkiem.
JAK PODAWAĆ NA
talerz wykładamy placuszki, do środka wkładamy miks sałat.
POLEWAMY OLIWĄ.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1874,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
468,6 kcal
Tłuszcz
22,7 g
Węglowodany
41,8 g
Błonnik
24,3 g
Białko
24,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczaczki wielkanocne
Kolorowe, kreatywne i przepyszne kurczaczki z masy marcepanowej na pewno będą słodką atrakcją na wielkanocnym stole!

Ciasto migdałowe ze śliwkami
Niezwykle proste ciasto migdałowe ze śliwkami z zaledwie sześciu składników. Poświęć godzinę na jego przygotowanie i pieczenie, i ciesz się smakiem tych pysznych owoców.

Grillowane banany z sosem i lodami waniliowymi
Deser z grilla? O tak. Przekonaj się, jak pyszne mogą być upieczone na ruszcie banany podane z lodami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Greckie kotleciki nadziewane fetą
Kotlety mielone inaczej? A może tym razem po grecku? Wypróbuj przepis Karola na tradycyjne bifteki z serem feta podane z lekką i świeżą sałatką orzo!

Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią
Obiad, który zna każdy, w zupełnie nowej, zaskakującej odsłonie! Przygotuj młode ziemniaki z boczkiem, zapiecz je z jajkiem i podaj z doskonałą mizerią. Do tego przepisu będziesz wracać!

Indyk z salsą truskawkową
Soczyste mięso indyka z dodatkiem kremowej gorgonzoli i świeżej salsy truskawkowej to idealny pomysł na lekki obiad. Wypróbuj ten przepis i przenieś lato na swój talerz!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado – poznaj najlepszy przepis
Szukasz czegoś lekkiego i orzeźwiającego? Przygotuj cytrusową sałatkę z krewetkami. Jest idealna na kolację we dwoje.

Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu to doskonały sposób na wykorzystanie bogactwa smaku kryjących się w jarmużowych liściach. Intensywnie zielony sos świetnie podkreśla smak wielu potraw, czyniąc je prawdziwą ucztą dla podniebienia. W tym artykule zdradzimy Ci, jak zrobić pyszne pesto z jarmużu.

Koktajl z czerwonych pomarańczy
Moc cytrusów połączona z mocą truskawek, malin i orzeźwiającej herbaty! Przygotuj ten wspaniały koktajl i ciesz się pożywną porcją owoców w ciągu dnia.