zywieniesportowcow.pl

Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym • przepis • składniki • przygotowanie

Coś nietypowego – cannelloni z cukinii w roli tego charakterystycznego makaronu. Smaczna, lekka potrawa.

Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym

Coś nietypowego – cannelloni z cukinii w roli tego charakterystycznego makaronu. Smaczna, lekka potrawa.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
cebula - 1 szt.
mięso mielone wieprzowe - 600 g
przecier pomidorowy - 100 ml
żółtko jaja kurzego - 1 szt.
bułka tarta - 2 łyżki
pistacje - 40 g
szynka szwarcwaldzka - 5 plastrów
masło - 3 łyżki
mąka pszenna - 3 łyżki
mleko - 3 szkl
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
bazylia świeża - 0,5 pęczka
ser gouda, tarty - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
lub formę do zapiekanki trzepaczkę Rozgrzej piekarnik do 180-200°C (termoobieg) Cukinia W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
2.W GOTUJĄCEJ SIĘ:
wodzie blanszujemy cukinię pokrojoną w paski.
3.ZBLANSZOWANĄ CUKINIĘ POKROJONĄ:
wzdłuż w paski hartujemy w naczyniu z zimną wodą, następnie osuszamy paski cukinii.
4.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
masło, wrzucamy posiekaną cebulę i posiekany czosnek.
5.PODSMAŻONĄ CEBULĘ I:
czosnek przekładamy do miseczki, dodajemy mięso mielone, przecier pomidorowy, żółtko, tartą bułkę, pokruszone pistacje i szynkę pokrojoną w cienkie paseczki, doprawiamy solą i pieprzem.
6.
MIESZAMY CAŁOŚĆ.
7.GOTOWY FARSZ FORMUJEMY:
w pulpeciki o wielkości śliwek.
8.KAŻDY PULPECIK OWIJAMY:
plasterkami cukinii (cukinia ma przypominać makaron cannelloni).
9.W FOREMCE DO:
zapiekanek układamy pulpeciki owinięte cukinią, zachowując odstępy.
10.SOS BESZAMELOWY ROZPUSZCZAMY:
masło tak, by się nie zrumieniło, dodajemy mąkę i smażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając trzepaczką.
11.DODAJEMY ZIMNE MLEKO,:
gotując, cały czas mieszamy aż do uzyskania gęstej konsystencji.
12.DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM,:
gałką muszkatołową i posiekaną bazylią.
13.POMIĘDZY UŁOŻONE NA:
blaszce pulpeciki wlewamy sos beszamelowy, uważając, by nie zalać powierzchni pulpecików.
14.JEŚLI UŻYWAMY MNIEJSZEGO:
naczynia, możemy najpierw wlać sos, a następnie ułożyć w nim pulpeciki.
15.WOLNE MIEJSCE MIĘDZY:
kuleczkami posypujemy startym na tarce serem gouda.
16.ZAPIEKANKĘ WKŁADAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200 stopni (termoobieg) i pieczemy przez 20-30 minut.
Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

lub formę do zapiekanki trzepaczkę Rozgrzej piekarnik do 180-200°C (termoobieg) Cukinia W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.

2

W GOTUJĄCEJ SIĘ

wodzie blanszujemy cukinię pokrojoną w paski.

3

ZBLANSZOWANĄ CUKINIĘ POKROJONĄ

wzdłuż w paski hartujemy w naczyniu z zimną wodą, następnie osuszamy paski cukinii.

4

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

masło, wrzucamy posiekaną cebulę i posiekany czosnek.

5

PODSMAŻONĄ CEBULĘ I

czosnek przekładamy do miseczki, dodajemy mięso mielone, przecier pomidorowy, żółtko, tartą bułkę, pokruszone pistacje i szynkę pokrojoną w cienkie paseczki, doprawiamy solą i pieprzem.

6

MIESZAMY CAŁOŚĆ.

7

GOTOWY FARSZ FORMUJEMY

w pulpeciki o wielkości śliwek.

8

KAŻDY PULPECIK OWIJAMY

plasterkami cukinii (cukinia ma przypominać makaron cannelloni).

9

W FOREMCE DO

zapiekanek układamy pulpeciki owinięte cukinią, zachowując odstępy.

10

SOS BESZAMELOWY ROZPUSZCZAMY

masło tak, by się nie zrumieniło, dodajemy mąkę i smażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając trzepaczką.

11

DODAJEMY ZIMNE MLEKO,

gotując, cały czas mieszamy aż do uzyskania gęstej konsystencji.

12

DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM,

gałką muszkatołową i posiekaną bazylią.

13

POMIĘDZY UŁOŻONE NA

blaszce pulpeciki wlewamy sos beszamelowy, uważając, by nie zalać powierzchni pulpecików.

14

JEŚLI UŻYWAMY MNIEJSZEGO

naczynia, możemy najpierw wlać sos, a następnie ułożyć w nim pulpeciki.

15

WOLNE MIEJSCE MIĘDZY

kuleczkami posypujemy startym na tarce serem gouda.

16

ZAPIEKANKĘ WKŁADAMY DO

piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200 stopni (termoobieg) i pieczemy przez 20-30 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3222,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

805,6 kcal

🥑

Tłuszcz

54 g

🌾

Węglowodany

30,5 g

🥬

Błonnik

3,7 g

💪

Białko

49,4 g

Podobne przepisy

Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl