zywieniesportowcow.pl

Placuszki ziemniaczane • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiąca klasyka! Zobacz, jak przygotować idealnie placki ziemniaczane, które możesz podać z wieloma dodatkami!

Placuszki ziemniaczane

Chrupiąca klasyka! Zobacz, jak przygotować idealnie placki ziemniaczane, które możesz podać z wieloma dodatkami!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
olej słonecznikowy - 40 ml
sól - 1 szczypta
szalotka - 3 szt.
ziemniak - 1 kg
mąka pszenna - 3 łyżki
świeży koperek - 12,5 g
śmietana 18% - 250 ml

Instrukcje przygotowania

1.ŚCIERAMY ZIEMNIAKI NA TARCE:
Umyte i obrane ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kostkę i dodajemy wraz z jajkami i mąką do startych ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.
2.SMAŻYMY PLACKI:
Na rozgrzanąpatelnięwylewamy olej i łyżką stołową nakładamy małe porcje masy ze startych ziemniaków, którym nadajemy okrągły kształt. Placuszki powinny mieć grubość ok. 0,5 cm. Smażymy na złotobrązowy kolor z każdej strony tak, aby były chrupiące. Po usmażeniu placuszki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy ze śmietaną oraz porwanymi gałązkami koperku.
Placuszki ziemniaczane

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŚCIERAMY ZIEMNIAKI NA TARCE

Umyte i obrane ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kostkę i dodajemy wraz z jajkami i mąką do startych ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.

2

SMAŻYMY PLACKI

Na rozgrzanąpatelnięwylewamy olej i łyżką stołową nakładamy małe porcje masy ze startych ziemniaków, którym nadajemy okrągły kształt. Placuszki powinny mieć grubość ok. 0,5 cm. Smażymy na złotobrązowy kolor z każdej strony tak, aby były chrupiące. Po usmażeniu placuszki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy ze śmietaną oraz porwanymi gałązkami koperku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

961,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

240,4 kcal

🥑

Tłuszcz

18,9 g

🌾

Węglowodany

12,3 g

🥬

Błonnik

5,9 g

💪

Białko

5,9 g

Podobne przepisy

Placuszki ziemniaczane - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl