zywieniesportowcow.pl

Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy • przepis • składniki • przygotowanie

Placki ziemniaczane mogą mieć wiele wcieleń. Poznaj to nietypowe, a zarazem bardzo pyszne – z białą kapustą.

Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy

Placki ziemniaczane mogą mieć wiele wcieleń. Poznaj to nietypowe, a zarazem bardzo pyszne – z białą kapustą.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapusta biała - 200 g
cebula dymka - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
kumin - 0,5 łyżeczki
olej słonecznikowy - 3 łyżki
roszponka - 50 g
rzeżucha - 50 g
rzodkiewka - 125 g
sól - 1 szczypta
ser twaróg półtłusty - 200 g
ziemniak - 600 g
cremé fraîche - 75 g

Instrukcje przygotowania

1.PLACKI DYMKI KROIMY:
w cienkie krążki.
2.KAPUSTĘ KROIMY W:
cienkie paski. ZIEMNIAKI DROBNO ŚCIERAMY: na tarce.
3.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
4.
KMINEK ROZCIERAMY.
5.PRZYPRAWIAMY NIM MASĘ,:
doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z jajkami.
6.NA NIEWIELKIEJ ILOŚCI:
gorącego oleju smażymy 12 placków z każdej strony mniej więcej przez 4 minuty.
7.PLACKI TRZYMAMY W:
cieple, aż wszystkie będą gotowe.
8.DIP RZODKIEWKI OCZYSZCZAMY:
i drobno siekamy. DODAJEMY TWAROŻEK I: śmietanę.
9.RZEŻUCHĘ ŚCINAMY, MIESZAMY:
z rzodkiewkami i doprawiamy solą i pieprzem. UKŁADAMY NA: roszponce. PLACKI ZIEMNIACZANE PODAJEMY: z dipem.
10.WSKAZÓWKA POZOSTAŁĄ KAPUSTĘ:
możemy wykorzystać do przygotowania gulaszu z dodatkiem warzyw lub zupy jarzynowej.
Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PLACKI DYMKI KROIMY

w cienkie krążki.

2

KAPUSTĘ KROIMY W

cienkie paski. ZIEMNIAKI DROBNO ŚCIERAMY: na tarce.

3

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

4

KMINEK ROZCIERAMY.

5

PRZYPRAWIAMY NIM MASĘ,

doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z jajkami.

6

NA NIEWIELKIEJ ILOŚCI

gorącego oleju smażymy 12 placków z każdej strony mniej więcej przez 4 minuty.

7

PLACKI TRZYMAMY W

cieple, aż wszystkie będą gotowe.

8

DIP RZODKIEWKI OCZYSZCZAMY

i drobno siekamy. DODAJEMY TWAROŻEK I: śmietanę.

9

RZEŻUCHĘ ŚCINAMY, MIESZAMY

z rzodkiewkami i doprawiamy solą i pieprzem. UKŁADAMY NA: roszponce. PLACKI ZIEMNIACZANE PODAJEMY: z dipem.

10

WSKAZÓWKA POZOSTAŁĄ KAPUSTĘ

możemy wykorzystać do przygotowania gulaszu z dodatkiem warzyw lub zupy jarzynowej.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1234 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

308,5 kcal

🥑

Tłuszcz

15 g

🌾

Węglowodany

33 g

🥬

Błonnik

13,6 g

💪

Białko

13,6 g

Podobne przepisy

Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl