zywieniesportowcow.pl

Kokosowe pancakes bez glutenu • przepis • składniki • przygotowanie

Bezglutenowa wersja placuszków inspirowanych Ameryką – spróbuj kokosowych pancakes, które przygotujesz według przepisu Kingi!

Kokosowe pancakes bez glutenu

Bezglutenowa wersja placuszków inspirowanych Ameryką – spróbuj kokosowych pancakes, które przygotujesz według przepisu Kingi!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka kokosowa - 40 g
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
mleczko kokosowe - 3 łyżki
oliwa z oliwek - 20 ml
limonka - 1 szt.
syrop klonowy - 0,5 łyżki
mus kokosowy - 5 łyżeczek
truskawka - 70 g
malina - 70 g
borówki - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
Suche składniki ciasta przesiewamy do miski.
2.ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
W drugiej misce umieszczamy mokre składniki ciasta i dokładnie mieszamy, aż się połączą.
3.ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI:
Łączymy składniki z obu misek i mieszamy je do powstania gładkiej masy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy dodatkową łyżkę mleczka kokosowego i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 3-5 minut, by odpoczęło.
4.SMAŻYMY I DEKORUJEMY PANCAKES:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy ok. 2-3 łyżek ciasta. Smażymy po 3 minuty z każdej strony.
Kokosowe pancakes bez glutenu

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Suche składniki ciasta przesiewamy do miski.

2

ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

W drugiej misce umieszczamy mokre składniki ciasta i dokładnie mieszamy, aż się połączą.

3

ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI

Łączymy składniki z obu misek i mieszamy je do powstania gładkiej masy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy dodatkową łyżkę mleczka kokosowego i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 3-5 minut, by odpoczęło.

4

SMAŻYMY I DEKORUJEMY PANCAKES

Na rozgrzaną patelnię wlewamy ok. 2-3 łyżek ciasta. Smażymy po 3 minuty z każdej strony.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

768,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

128,1 kcal

🥑

Tłuszcz

9,1 g

🌾

Węglowodany

9,1 g

🥬

Błonnik

3,5 g

💪

Białko

3,5 g

Podobne przepisy

Kokosowe pancakes bez glutenu - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl