zywieniesportowcow.pl

Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycja spotyka się z nowoczesnością, a kuchnia polska z amerykańską! I tak powstaje burger z karpia według Okrasy!

Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli

Tradycja spotyka się z nowoczesnością, a kuchnia polska z amerykańską! I tak powstaje burger z karpia według Okrasy!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

chleb wieloziarnisty - 500 g
cebula czerwona - 3 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
limonka - 1 szt.
majonez - 2 łyżki
karp filet - 500 g
miód - 2 łyżki
musztarda francuska - 1 łyżka
natka pietruszki - 20 g
ocet balsamiczny - 50 ml
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
morele suszone - 80 g
pomidor suszony - 80 g
ziele angielskie - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY BURGERY:
Zmielone mięso karpia doprawiamy posiekanym czosnkiem i chili. Dodajemy pokrojone morele, suszone pomidory, 1 cebulę pokrojoną w kostkę i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Z masy formujemy małe burgery. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
2.PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ Z CEBULI:
Pozostałe cebule kroimy w piórka. Miód rozpuszczamy na patelni, dodajemy cebule i chwilę smażymy. Zalewamy octem balsamicznym, dodajemy 100 ml wody, ziele angielskie oraz grubo mielony pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania konsystencji konfitury.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Majonez mieszamy z musztardą. Doprawiamy do smaku sokiem wyciśniętym z limonki.
4.SKŁADAMY BURGERY:
Chlebek kroimy, przypiekamy z obu stron na patelni. Burgery podajemy w chlebie, z konfiturą oraz majonezem.
Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY BURGERY

Zmielone mięso karpia doprawiamy posiekanym czosnkiem i chili. Dodajemy pokrojone morele, suszone pomidory, 1 cebulę pokrojoną w kostkę i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Z masy formujemy małe burgery. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.

2

PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ Z CEBULI

Pozostałe cebule kroimy w piórka. Miód rozpuszczamy na patelni, dodajemy cebule i chwilę smażymy. Zalewamy octem balsamicznym, dodajemy 100 ml wody, ziele angielskie oraz grubo mielony pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania konsystencji konfitury.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Majonez mieszamy z musztardą. Doprawiamy do smaku sokiem wyciśniętym z limonki.

4

SKŁADAMY BURGERY

Chlebek kroimy, przypiekamy z obu stron na patelni. Burgery podajemy w chlebie, z konfiturą oraz majonezem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2911,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

727,8 kcal

🥑

Tłuszcz

18,6 g

🌾

Węglowodany

100,1 g

🥬

Błonnik

42,3 g

💪

Białko

42,3 g

Podobne przepisy

Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl