zywieniesportowcow.pl

Risotto alla carbonara • przepis • składniki • przygotowanie

Kremowe risotto o smaku klasycznej carbonary, czyli z dodatkiem pecorino i chrupiącego guanciale. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak pyszne jest to danie!

Risotto alla carbonara

Kremowe risotto o smaku klasycznej carbonary, czyli z dodatkiem pecorino i chrupiącego guanciale. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak pyszne jest to danie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser pecorino - 50 g
żółtka jaj - 2 szt.
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
guanciale - 50 g
szalotka - 1 szt.
ryż arborio - 200 g
wino białe, wytrawne - 125 ml
bulion warzywny - 1 l
masło - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SER Z ŻÓŁTKAMI:
Ser pecorino ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niego żółtka i czarny pieprz – całość dokładnie mieszamy.
2.SMAŻYMY GUANCIALE:
Cienkie plastry guanciale układamy na suchej, zimnej patelni i smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż będą chrupkie. Gotowe guanciale przekładamy na ręczniki papierowe, a tłuszcz na patelni pozostawiamy.
3.PODSMAŻAMY CEBULĘ I RYŻ:
Szalotkę siekamy w niewielką kostkę i podsmażamy na tłuszczu, który pozostał po smażeniu guanciale. Kiedy się zeszkli, na patelnię dajemy ryż i całość smażymy, aż ryż będzie przezroczysty.
4.GOTUJEMY RISOTTO:
Podsmażony ryż zalewamy winem, całość dokładnie mieszamy i gotujemy, aż płyn wyparuje. Następnie na patelnię wlewamy po 1 chochli gorącego bulionu. Ryż z bulionem cały czas mieszamy i gotujemy, aż ryż wchłonie cały płyn. Czynność tę powtarzamy, aż ryż będzie ugotowany al dente, czyli przez ok. 18 minut.
5.ŁĄCZYMY RYŻ Z MASĄ SEROWĄ:
Ugotowany ryż zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę, aby delikatnie przestygł. Następnie dodajemy do niego zimne masło oraz masę z żółtek i sera. Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6.PODAJEMY RISOTTO:
Gotowe risotto przekładamy na talerze i dekorujemy chrupiącymi plasterkami guanciale.
Risotto alla carbonara

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SER Z ŻÓŁTKAMI

Ser pecorino ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niego żółtka i czarny pieprz – całość dokładnie mieszamy.

2

SMAŻYMY GUANCIALE

Cienkie plastry guanciale układamy na suchej, zimnej patelni i smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż będą chrupkie. Gotowe guanciale przekładamy na ręczniki papierowe, a tłuszcz na patelni pozostawiamy.

3

PODSMAŻAMY CEBULĘ I RYŻ

Szalotkę siekamy w niewielką kostkę i podsmażamy na tłuszczu, który pozostał po smażeniu guanciale. Kiedy się zeszkli, na patelnię dajemy ryż i całość smażymy, aż ryż będzie przezroczysty.

4

GOTUJEMY RISOTTO

Podsmażony ryż zalewamy winem, całość dokładnie mieszamy i gotujemy, aż płyn wyparuje. Następnie na patelnię wlewamy po 1 chochli gorącego bulionu. Ryż z bulionem cały czas mieszamy i gotujemy, aż ryż wchłonie cały płyn. Czynność tę powtarzamy, aż ryż będzie ugotowany al dente, czyli przez ok. 18 minut.

5

ŁĄCZYMY RYŻ Z MASĄ SEROWĄ

Ugotowany ryż zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę, aby delikatnie przestygł. Następnie dodajemy do niego zimne masło oraz masę z żółtek i sera. Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

6

PODAJEMY RISOTTO

Gotowe risotto przekładamy na talerze i dekorujemy chrupiącymi plasterkami guanciale.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1244,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

622,3 kcal

🥑

Tłuszcz

40 g

🌾

Węglowodany

37,7 g

🥬

Błonnik

0,7 g

💪

Białko

14,8 g

Podobne przepisy

Risotto alla carbonara - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl