zywieniesportowcow.pl

Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Porcja zdrowia inspirowana kuchnią włoską. Świeże warzywa i kurczak to pomysł na szybkie, lekkie i smaczne danie.

Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem

Porcja zdrowia inspirowana kuchnią włoską. Świeże warzywa i kurczak to pomysł na szybkie, lekkie i smaczne danie.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak filety z piersi - 800 g
pieprz biały - 1 szczypta
curry - 2 g
jogurt naturalny - 250 ml
kurkuma mielona - 2 g
olej rzepakowy - 50 ml
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 5 g
cytryna - 0,5 szt.
jajko - 3 szt.
wino białe - 80 ml
ząbek czosnku - 0,5 szt.
anchois - 20 g
musztarda dijon - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 20 g
olej słonecznikowy - 100 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
grana padano - 80 g
sałata lodowa - 2 szt.
pomidorki koktajlowe - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.MARYNATA DO MISKI:
wlewamy 250 ml jogurtu naturalnego, wsypujemy 2 g kurkumy i 2 g curry.
2.ZĄBEK CZOSNKU DROBNO:
siekamy, posypujemy niewielką ilością soli i rozcieramy za pomocą noża, dodajemy do jogurtu z przyprawami.
3.DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ:
soli i mielonego białego pieprzu, podlewamy niewielką ilością oleju rzepakowego oraz niewielką ilość posiekanego tymianku i mieszamy.
4.PIERSI KURCZAKA MYJEMY,:
osuszamy, wycinamy tłuste części, następnie obtaczamy w marynacie, miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
5.NA BLACHĘ WYŁOŻONĄ:
papierem do pieczenia wylewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, wykładamy piersi kurczaka, na wierzch kurczaka wykładamy pozostałą marynatę.
6.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 25 minut.
7.SOS À LA:
Cesar 2 ząbki czosnku drobno siekamy i mieszamy z posiekanymi filetami anchovies, całość jeszcze drobno siekamy, następnie przekładamy do czystej miski, dodajemy małą łyżeczkę musztardy i sok z 1/2 cytryny.
8.JAJA MYJEMY W:
ciepłej wodzie, wbijamy żółtka i dodajemy je do całości.
9.MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI,:
dolewając olej słonecznikowy.
10.NASTĘPNIE DODAJEMY CZĘŚĆ:
przygotowanej porcji wina, mieszamy i ponownie dolewamy olej słonecznikowy. MIESZAMY. SOS ODSTAWIAMY DO: lodówki.
11.NIEWIELKĄ ILOŚĆ SERA:
grana padano ścieramy na tarce.
12.SOS DOPRAWIAMY DO:
smaku pieprzem.
13.STARTY SER DODAJEMY:
do sosu, dokładnie mieszamy.
14.DODAJEMY POZOSTAŁĄ ILOŚĆ:
wina i bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki (niewielką ilość pietruszki w całości pozostawiamy do dekoracji).
15.KURCZAKA WYCIĄGAMY Z:
piekarnika.
16.UMYTĄ SAŁATĘ LODOWĄ:
rwiemy na mniejsze części, przekładamy do miski, polewamy sosem i delikatnie mieszamy.
17.JAK PODAWAĆ SAŁATĘ:
wraz z sosem przekładamy na talerze.
18.ŚCIERAMY ZA POMOCĄ:
obieraczki do warzyw kilka płatów sera Grana Padano i dekorujemy nimi sałatę.
19.PRZEKROJONE NA PÓŁ:
pomidorki koktajlowe układamy na sałacie, dekorujemy listkami natki pietruszki.
20.KURCZAKA KROIMY NA:
mniejsze części i układamy na sałacie. MOŻNA PODAWAĆ Z: grzankami.
Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNATA DO MISKI

wlewamy 250 ml jogurtu naturalnego, wsypujemy 2 g kurkumy i 2 g curry.

2

ZĄBEK CZOSNKU DROBNO

siekamy, posypujemy niewielką ilością soli i rozcieramy za pomocą noża, dodajemy do jogurtu z przyprawami.

3

DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ

soli i mielonego białego pieprzu, podlewamy niewielką ilością oleju rzepakowego oraz niewielką ilość posiekanego tymianku i mieszamy.

4

PIERSI KURCZAKA MYJEMY,

osuszamy, wycinamy tłuste części, następnie obtaczamy w marynacie, miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.

5

NA BLACHĘ WYŁOŻONĄ

papierem do pieczenia wylewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, wykładamy piersi kurczaka, na wierzch kurczaka wykładamy pozostałą marynatę.

6

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 25 minut.

7

SOS À LA

Cesar 2 ząbki czosnku drobno siekamy i mieszamy z posiekanymi filetami anchovies, całość jeszcze drobno siekamy, następnie przekładamy do czystej miski, dodajemy małą łyżeczkę musztardy i sok z 1/2 cytryny.

8

JAJA MYJEMY W

ciepłej wodzie, wbijamy żółtka i dodajemy je do całości.

9

MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI,

dolewając olej słonecznikowy.

10

NASTĘPNIE DODAJEMY CZĘŚĆ

przygotowanej porcji wina, mieszamy i ponownie dolewamy olej słonecznikowy. MIESZAMY. SOS ODSTAWIAMY DO: lodówki.

11

NIEWIELKĄ ILOŚĆ SERA

grana padano ścieramy na tarce.

12

SOS DOPRAWIAMY DO

smaku pieprzem.

13

STARTY SER DODAJEMY

do sosu, dokładnie mieszamy.

14

DODAJEMY POZOSTAŁĄ ILOŚĆ

wina i bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki (niewielką ilość pietruszki w całości pozostawiamy do dekoracji).

15

KURCZAKA WYCIĄGAMY Z

piekarnika.

16

UMYTĄ SAŁATĘ LODOWĄ

rwiemy na mniejsze części, przekładamy do miski, polewamy sosem i delikatnie mieszamy.

17

JAK PODAWAĆ SAŁATĘ

wraz z sosem przekładamy na talerze.

18

ŚCIERAMY ZA POMOCĄ

obieraczki do warzyw kilka płatów sera Grana Padano i dekorujemy nimi sałatę.

19

PRZEKROJONE NA PÓŁ

pomidorki koktajlowe układamy na sałacie, dekorujemy listkami natki pietruszki.

20

KURCZAKA KROIMY NA

mniejsze części i układamy na sałacie. MOŻNA PODAWAĆ Z: grzankami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3532,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

883,1 kcal

🥑

Tłuszcz

61,9 g

🌾

Węglowodany

14,7 g

🥬

Błonnik

63,8 g

💪

Białko

63,8 g

Podobne przepisy

Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl