Łopatka duszona w cydrze • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwy sposób na doskonałe danie z wieprzowiny? Przygotuj łopatkę duszoną w cydrze z nutą cynamonu i kaszą pęczak!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
OBSMAŻAMY MIĘSO
Łopatkę wieprzową kroimy na grube kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Obsypujemy mięso mąką pszenną i obsmażamy na rozgrzanym oleju w naczyniu żeliwnym.
DUSIMY ŁOPATKĘ W CYDRZE
Gdy mięso będzie miało złoty kolor – dodajemy laski cynamonu, liście laurowe, ziele angielskie i jedną cząstkę cytryny. Dodajemy miód i kilka gałązek tymianku. Całość zalewamy cydrem, tak by przykryć powierzchnię mięsa. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut.
DO DANIA DODAJEMY PĘCZAK
Pęczak zalewamy zimną wodą i chwilę namaczamy. Po 45 minutach do mięsa dodajemy namoczony pęczak. Od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy kolejne 20-25 minut na wolnym ogniu. Przed podaniem danie skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z kilkoma gałązkami świeżego tymianku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3094,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
515,8 kcal
Tłuszcz
25,3 g
Węglowodany
41,5 g
Błonnik
18,3 g
Białko
18,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.

Pieczeń à la Orloff
Pieczeń a'la Orloff to smakowita oprawa dla pozornie zwykłego schabu w formie pysznej serowej pierzynki.

Frittata z boczkiem i młodą kapustą
Pełna posmaku wędzonki frittata z młodą kapustą, przygotowana na jednej patelni i zapiekana w piekarniku. Podana z nowalijkami będzie nie tylko pyszna, ale też wiosenna i świeża.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bigos rybny
Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb!

Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!

Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem
Świetny dodatek do dań obiadowych – fasolka z pysznym masełkiem z dodatkiem żurawiny, szczypiorku i otartej skórki z cytryny.

Kalafior w jogurtowym sosie curry
Aromatyczne danie inspirowane kuchnią w stylu indyjskim, czyli kalafior w sosie jogurtowym. Sprawdź, jak prosto można przygotować to pyszne danie w kremowym sosie.

Satay — kurczak z ryżem i warzywami
Szukasz przepisu na pyszny obiad? Wypróbuj pomysł na łatwy i szybki satay z kurczaka z ryżem i warzywami. Dodatek sosu orzechowego idealnie podkreśla smak dania.