zywieniesportowcow.pl

Pizza al tonno • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczna pizza z tuńczykiem, cebulą, mozzarellą i oliwkami. Aromatyczne, apetyczne danie w stylu włoskim!

Pizza al tonno

Klasyczna pizza z tuńczykiem, cebulą, mozzarellą i oliwkami. Aromatyczne, apetyczne danie w stylu włoskim!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 2 szt.
cukier - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
mozzarella - 2 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
oliwki zielone - 125 g
sos pomidorowy - 200 g
sól - 1 szczypta
tuńczyk w oleju - 75 g
wino czerwone - 50 ml
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.
CEBULE OBIERAMY.
2.PÓŁ CEBULI KROIMY:
w cienkie krążki, resztę w kostkę. CZOSNEK OBIERAMY I: siekamy.
3.PODSMAŻAMY Z POKROJONĄ:
w kostkę cebulą na gorącej oliwie z oliwek.
4.DODAJEMY PRZETARTE POMIDORY:
i wino, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i gotujemy na wolnym ogniu przez 6-8 minut, a następnie lekko studzimy.
5.TUŃCZYKA, MOZZARELLĘ I:
oliwki osączamy. MOZZARELLĘ KROIMY W: plastry.
6.PIZZĘ SMARUJEMY CIENKO:
sosem i na wierzch kładziemy mozzarellę.
7.ROZKŁADAMY TUŃCZYKA, OLIWKI:
i krążki cebuli i pieczemy, jak wskazano w przepisie podstawowym.
8.PRZEPIS NA CIASTO:
do pizzy znajdziesz tutaj.
Pizza al tonno

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CEBULE OBIERAMY.

2

PÓŁ CEBULI KROIMY

w cienkie krążki, resztę w kostkę. CZOSNEK OBIERAMY I: siekamy.

3

PODSMAŻAMY Z POKROJONĄ

w kostkę cebulą na gorącej oliwie z oliwek.

4

DODAJEMY PRZETARTE POMIDORY

i wino, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i gotujemy na wolnym ogniu przez 6-8 minut, a następnie lekko studzimy.

5

TUŃCZYKA, MOZZARELLĘ I

oliwki osączamy. MOZZARELLĘ KROIMY W: plastry.

6

PIZZĘ SMARUJEMY CIENKO

sosem i na wierzch kładziemy mozzarellę.

7

ROZKŁADAMY TUŃCZYKA, OLIWKI

i krążki cebuli i pieczemy, jak wskazano w przepisie podstawowym.

8

PRZEPIS NA CIASTO

do pizzy znajdziesz tutaj.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1574,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

393,7 kcal

🥑

Tłuszcz

26,2 g

🌾

Węglowodany

17,1 g

🥬

Błonnik

21,4 g

💪

Białko

21,4 g

Podobne przepisy

Pizza al tonno - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl