zywieniesportowcow.pl

Pasta warzywna na kanapki • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na lekkie kanapki pełne smaku? Kanapki z pastą warzywną z zielonego groszku, bobu i mięty to doskonała propozycja na śniadanie, lunch czy przekąskę w ciągu dnia. Delikatna słodycz groszku i bobu, przełamana orzeźwiającą nutą mięty, tworzy wyjątkowe połączenie, którego koniecznie musisz spróbować!

Pasta warzywna na kanapki

Szukasz pomysłu na lekkie kanapki pełne smaku? Kanapki z pastą warzywną z zielonego groszku, bobu i mięty to doskonała propozycja na śniadanie, lunch czy przekąskę w ciągu dnia. Delikatna słodycz groszku i bobu, przełamana orzeźwiającą nutą mięty, tworzy wyjątkowe połączenie, którego koniecznie musisz spróbować!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 500 ml
bób mrożony - 300 g
groszek, mrożony - 300 g
mięta świeża - 3 gałązki
ząbek czosnku - 1 szt.
oliwa z oliwek - 80 ml
limonka - 0,5 szt.
sól - 1 płaska łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.ROZMRAŻAMY WARZYWA:
Bób i groszek rozmrażamy. Po rozmrożeniu delikatnie przepłukujemy ciepłą wodą.
2.GOTUJEMY BÓB:
Do garnka wlewamy wodę, solimy ją szczyptą soli i wsypujemy do niego bób. Gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy i studzimy. Bób obieramy.
3.BLENDUJEMY WARZYWA:
Do kielicha blendera wsypujemy obrany bób i groszek. Blendujemy przez 2 minuty.
4.DODAJEMY CZOSNEK:
Czosnek obieramy i wrzucamy do kielicha blendera.
5.DODAJEMY OLIWĘ I MIĘTĘ:
Dodajemy umytą i osuszoną miętę do reszty składników. Wlewamy tam też oliwę.
6.DODAJEMY SOK Z LIMONKI:
Limonkę myjemy, a potem wyciskamy z niej sok i dodajemy do reszty składników.
7.DOPRAWIAMY PASTĘ:
Dodajemy pieprz i sól, a potem wszystko blendujemy na gładką masę przez 5-6 minut. Gotową pastę przekładamy do słoika lub wykładamy wprost na kanapki. Życzymy smacznego!
Pasta warzywna na kanapki

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZMRAŻAMY WARZYWA

Bób i groszek rozmrażamy. Po rozmrożeniu delikatnie przepłukujemy ciepłą wodą.

2

GOTUJEMY BÓB

Do garnka wlewamy wodę, solimy ją szczyptą soli i wsypujemy do niego bób. Gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy i studzimy. Bób obieramy.

3

BLENDUJEMY WARZYWA

Do kielicha blendera wsypujemy obrany bób i groszek. Blendujemy przez 2 minuty.

4

DODAJEMY CZOSNEK

Czosnek obieramy i wrzucamy do kielicha blendera.

5

DODAJEMY OLIWĘ I MIĘTĘ

Dodajemy umytą i osuszoną miętę do reszty składników. Wlewamy tam też oliwę.

6

DODAJEMY SOK Z LIMONKI

Limonkę myjemy, a potem wyciskamy z niej sok i dodajemy do reszty składników.

7

DOPRAWIAMY PASTĘ

Dodajemy pieprz i sól, a potem wszystko blendujemy na gładką masę przez 5-6 minut. Gotową pastę przekładamy do słoika lub wykładamy wprost na kanapki. Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1020,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

255,1 kcal

🥑

Tłuszcz

17,9 g

🌾

Węglowodany

20,3 g

🥬

Błonnik

5,4 g

💪

Białko

5,6 g

Podobne przepisy

Pasta warzywna na kanapki - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl