zywieniesportowcow.pl

Grillowane udka kurczaka zawijane w boczek • przepis • składniki • przygotowanie

Grillowane udka z kurczaka, owinięte boczkiem, podane w aromatycznym sosie sezamowym i przygotowywane w stylu amerykańskiego BBQ, to pyszny pomysł na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, który zachwyci każdego fana grillowania

Grillowane udka kurczaka zawijane w boczek

Grillowane udka z kurczaka, owinięte boczkiem, podane w aromatycznym sosie sezamowym i przygotowywane w stylu amerykańskiego BBQ, to pyszny pomysł na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, który zachwyci każdego fana grillowania

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

kurczak udko - 8 szt.
tymianek świeży - 3 gałązki
pieprz młotkowany z kolendrą - 1 łyżeczka
boczek w plastrach - 200 g
pasta sezamowa tahini - 6 łyżek
sos sojowy - 2 łyżki
miód - 1 łyżeczka
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY KURCZAKA:
Z kości udek kurczaka ściągamy mięso i skórę, aby pozostały łatwe do chwycenia, czyste kości. Tymianek dość drobno siekamy i mieszamy z pieprzem młotkowanym z kolendrą. Tak przygotowanymi przyprawami oprószamy udka z obu stron i dokładnie je nacieramy.
2.DOPRAWIAMY I WSTĘPNIE GRILLUJEMY KURCZAKA:
Przyprawione udka owijamy plastrami boczku i zabezpieczamy wykałaczką. Następnie udka wkładamy między pręty rusztu, zabezpieczając końcówkę kości kawałkiem folii aluminiowej. Tak przygotowane udka wstępnie grillujemy, ułożone wysoko nad źródłem ciepła, z zamkniętą pokrywą, w temperaturze 160°C przez ok. 10 minut.
3.GRILLUJEMY KURCZAKA W SOSIE:
Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce. Po wstępnym grillowaniu mięso zdejmujemy z rusztu, dokładnie smarujemy sosem i grillujemy przez kolejne 30-40 minut w temperaturę 180°C.
Grillowane udka kurczaka zawijane w boczek

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY KURCZAKA

Z kości udek kurczaka ściągamy mięso i skórę, aby pozostały łatwe do chwycenia, czyste kości. Tymianek dość drobno siekamy i mieszamy z pieprzem młotkowanym z kolendrą. Tak przygotowanymi przyprawami oprószamy udka z obu stron i dokładnie je nacieramy.

2

DOPRAWIAMY I WSTĘPNIE GRILLUJEMY KURCZAKA

Przyprawione udka owijamy plastrami boczku i zabezpieczamy wykałaczką. Następnie udka wkładamy między pręty rusztu, zabezpieczając końcówkę kości kawałkiem folii aluminiowej. Tak przygotowane udka wstępnie grillujemy, ułożone wysoko nad źródłem ciepła, z zamkniętą pokrywą, w temperaturze 160°C przez ok. 10 minut.

3

GRILLUJEMY KURCZAKA W SOSIE

Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce. Po wstępnym grillowaniu mięso zdejmujemy z rusztu, dokładnie smarujemy sosem i grillujemy przez kolejne 30-40 minut w temperaturę 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2928,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

366 kcal

🥑

Tłuszcz

23,6 g

🌾

Węglowodany

3,2 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

20,9 g

Podobne przepisy

Grillowane udka kurczaka zawijane w boczek - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl