zywieniesportowcow.pl

Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym • przepis • składniki • przygotowanie

Farsz z soczewicy i twarogu, w którym pojawia się wyrazista nuta chili i imbiru, ma wyjątkowy smak – nada on nowy charakter świątecznym pierogom. Podaj je z masłem szałwiowym i sprawdź, jak wspaniale smakują!

Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym

Farsz z soczewicy i twarogu, w którym pojawia się wyrazista nuta chili i imbiru, ma wyjątkowy smak – nada on nowy charakter świątecznym pierogom. Podaj je z masłem szałwiowym i sprawdź, jak wspaniale smakują!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszennej typ 550 - 500 g
mleko 3,2% - 70 ml
woda - 250 ml
cebula - 2 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
ser twaróg tłusty - 150 g
sól - 1 szczypta
soczewica zielona - 250 g
masło - 50 g
pieprz czarny - 1 szczypta
szałwia świeża - 5 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
imbir świeży - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA NA PIEROGI:
W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mleko i wodę, mieszamy. Całość podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, a następnie wyłączamy ogień i lekko studzimy płynną bazę ciasta.
2.WYRABIAMY CIASTO NA PIEROGI:
Ciasto przekładamy na deskę oprószoną mąką i wyrabiamy dość długo dłońmi, aż stanie się jednolite i gładkie. Gotowe ciasto nie powinno lepić się do dłoni. Owijamy je ściereczką i odkładamy na czas przygotowania farszu, by odpoczęło.
3.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli i lekko zarumieni.
4.FASZERUJEMY I FORMUJEMY PIEROGI:
Ciasto przekładamy na blat delikatnie oprószony mąką i chwilę wyrabiamy, by odzyskało plastyczność. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka części, a każdą z nich rozwałkowujemy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka za pomocą okrągłego wycinaka lub szklanki.
5.GOTUJEMY PIEROGI:
Pierogi gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie ok. 1-2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na talerz.
6.PRZYGOTOWUJEMY MASŁO SZAŁWIOWE:
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy całe liście szałwii. Doprawiamy pieprzem.
7.PODAJEMY PIEROGI:
Ugotowane i odcedzone pierogi przekładamy do szałwiowego masła. Delikatnie przesmażamy. Dodajemy drobno posiekany imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Mieszamy.
Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA NA PIEROGI

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mleko i wodę, mieszamy. Całość podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, a następnie wyłączamy ogień i lekko studzimy płynną bazę ciasta.

2

WYRABIAMY CIASTO NA PIEROGI

Ciasto przekładamy na deskę oprószoną mąką i wyrabiamy dość długo dłońmi, aż stanie się jednolite i gładkie. Gotowe ciasto nie powinno lepić się do dłoni. Owijamy je ściereczką i odkładamy na czas przygotowania farszu, by odpoczęło.

3

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli i lekko zarumieni.

4

FASZERUJEMY I FORMUJEMY PIEROGI

Ciasto przekładamy na blat delikatnie oprószony mąką i chwilę wyrabiamy, by odzyskało plastyczność. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka części, a każdą z nich rozwałkowujemy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka za pomocą okrągłego wycinaka lub szklanki.

5

GOTUJEMY PIEROGI

Pierogi gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie ok. 1-2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na talerz.

6

PRZYGOTOWUJEMY MASŁO SZAŁWIOWE

Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy całe liście szałwii. Doprawiamy pieprzem.

7

PODAJEMY PIEROGI

Ugotowane i odcedzone pierogi przekładamy do szałwiowego masła. Delikatnie przesmażamy. Dodajemy drobno posiekany imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3632 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

454 kcal

🥑

Tłuszcz

13,6 g

🌾

Węglowodany

63,7 g

🥬

Błonnik

17,4 g

💪

Białko

17,4 g

Podobne przepisy

Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl