zywieniesportowcow.pl

Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami • przepis • składniki • przygotowanie

Długo dojrzewający piernik staropolski z domową masą marcepanową i pysznymi, bardziej nowoczesnymi dodatkami to idealny pomysł na świąteczny deser! Podejmij wyzwanie i przygotuj to wyjątkowe ciasto.

Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami

Długo dojrzewający piernik staropolski z domową masą marcepanową i pysznymi, bardziej nowoczesnymi dodatkami to idealny pomysł na świąteczny deser! Podejmij wyzwanie i przygotuj to wyjątkowe ciasto.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
trudny

Składniki

smalec - 100 g
miód - 500 g
przyprawa do piernika - 40 g
kakao - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 1 kg
soda oczyszczona - 2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 0,5 płaska łyżeczka
maślanka - 100 ml
jajko - 3 szt.
cukier trzcinowy - 200 g
migdały blanszowane - 400 g
cukier puder - 400 g
syrop klonowy - 2 łyżki
pomarańcza - 0,5 szt.
powidła śliwkowe - 410 g
masło migdałowe - 190 g
orzech laskowy - 190 g
czekolada deserowa - 300 g
śmietana 30% - 250 ml
masło - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY PRZYPRAWY Z TŁUSZCZEM:
W garnku roztapiamy smalec i masło. Kiedy tłuszcze się roztopią, dodajemy do nich miód, cukier trzcinowy, przyprawę do piernika i kakao. Wyłączamy ogień, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
2.ŁĄCZYMY PRZYPRAWY Z SUCHYMI SKŁADNIKAMI:
Do miski przesypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, sól i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy, dodajemy przygotowany wcześniej tłuszcz z przyprawami, maślankę i jajka. Ciasto dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy na gładką masę.
3.WYRABIAMY CIASTO NA PIERNIK:
Gotowe ciasto przekładamy do oprószonego mąką naczynia, z góry także oprószamy je mąką i przykrywamy. Ciasto przechowujemy w lodówce przez ok. 2 tygodnie. Wyjmujemy je ok. 2 godzin przed pieczeniem i ponownie przez chwilę wyrabiamy.
4.PIECZEMY PIERNIK:
Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części i wałkujemy na blacie podsypanym mąką na prostokąty o wymiarach blachy do pieczenia. Następnie nawijamy je na wałek i przekładamy na papier do pieczenia, docinamy brzegi, aby prostokąty były naprawdę równe. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 15-18 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu rozgrzanym do 170°C.
5.PODPRAŻAMY MIGDAŁY:
Migdały przekładamy do misy urządzenia Monsieur Cuisine Smart i przykrywamy pokrywą bez miarki. Wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień, temperaturę 100°C, czas 5 minut, prędkość 1 i obroty w prawo, aby delikatnie podprażyć migdały.
6.MIELIMY MIGDAŁY:
Migdały rozdrabniamy na mąkę: wybieramy w programgotowanie wg własnych ustawień, prędkość 8, czas 20 sekund i obroty w prawo.
7.WYRABIAMY MASĘ MARCEPANOWĄ:
Do mąki migdałowej dodajemy cukier, syrop klonowy i skórkę otartą z pomarańczy. Zamykamy pokrywę urządzenia, wybieramy programugniatanie/miękkie ciasto, czas 4 minutyi wyrabiamy, co jakiś czas zbierając masę ze ścianek urządzenia.
8.FORMUJEMY BLAT MARCEPANOWY:
Marcepan rozwałkowujemy w prostokąt o wielkości podobnej do blatów piernika i przycinamy jego boki.
9.PODGRZEWAMY POWIDŁA:
Powidła podgrzewamy na suchej patelni, aby stały się odrobinę bardziej płynne.
10.PRZEKŁADAMY PIERNIK:
Jeden z blatów piernika smarujemy kremem migdałowym. Na nim układamy rozwałkowany marcepan i smarujemy go kremem z orzechów laskowych. Na tym układamy kolejny blat piernika, mocno go dociskamy i smarujemy podgrzanymi powidłami. Na powidłach układamy ostatni blat piernika.
11.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
Śmietankę zagotowujemy i wyłączamy ogień. Wrzucamy do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i odstawiamy na chwilę, aby się rozpuściła. Następnie dodajemy masło i całość dokładnie mieszamy.
12.OBLEWAMY PIERNIK POLEWĄ I DEKORUJEMY:
Boki piernika ścinamy, aby były jak najbardziej równe. Ciasto oblewamy polewą czekoladową i dekorujemy ulubionymi dodatkami.
Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY PRZYPRAWY Z TŁUSZCZEM

W garnku roztapiamy smalec i masło. Kiedy tłuszcze się roztopią, dodajemy do nich miód, cukier trzcinowy, przyprawę do piernika i kakao. Wyłączamy ogień, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

2

ŁĄCZYMY PRZYPRAWY Z SUCHYMI SKŁADNIKAMI

Do miski przesypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, sól i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy, dodajemy przygotowany wcześniej tłuszcz z przyprawami, maślankę i jajka. Ciasto dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy na gładką masę.

3

WYRABIAMY CIASTO NA PIERNIK

Gotowe ciasto przekładamy do oprószonego mąką naczynia, z góry także oprószamy je mąką i przykrywamy. Ciasto przechowujemy w lodówce przez ok. 2 tygodnie. Wyjmujemy je ok. 2 godzin przed pieczeniem i ponownie przez chwilę wyrabiamy.

4

PIECZEMY PIERNIK

Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części i wałkujemy na blacie podsypanym mąką na prostokąty o wymiarach blachy do pieczenia. Następnie nawijamy je na wałek i przekładamy na papier do pieczenia, docinamy brzegi, aby prostokąty były naprawdę równe. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 15-18 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu rozgrzanym do 170°C.

5

PODPRAŻAMY MIGDAŁY

Migdały przekładamy do misy urządzenia Monsieur Cuisine Smart i przykrywamy pokrywą bez miarki. Wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień, temperaturę 100°C, czas 5 minut, prędkość 1 i obroty w prawo, aby delikatnie podprażyć migdały.

6

MIELIMY MIGDAŁY

Migdały rozdrabniamy na mąkę: wybieramy w programgotowanie wg własnych ustawień, prędkość 8, czas 20 sekund i obroty w prawo.

7

WYRABIAMY MASĘ MARCEPANOWĄ

Do mąki migdałowej dodajemy cukier, syrop klonowy i skórkę otartą z pomarańczy. Zamykamy pokrywę urządzenia, wybieramy programugniatanie/miękkie ciasto, czas 4 minutyi wyrabiamy, co jakiś czas zbierając masę ze ścianek urządzenia.

8

FORMUJEMY BLAT MARCEPANOWY

Marcepan rozwałkowujemy w prostokąt o wielkości podobnej do blatów piernika i przycinamy jego boki.

9

PODGRZEWAMY POWIDŁA

Powidła podgrzewamy na suchej patelni, aby stały się odrobinę bardziej płynne.

10

PRZEKŁADAMY PIERNIK

Jeden z blatów piernika smarujemy kremem migdałowym. Na nim układamy rozwałkowany marcepan i smarujemy go kremem z orzechów laskowych. Na tym układamy kolejny blat piernika, mocno go dociskamy i smarujemy podgrzanymi powidłami. Na powidłach układamy ostatni blat piernika.

11

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ

Śmietankę zagotowujemy i wyłączamy ogień. Wrzucamy do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i odstawiamy na chwilę, aby się rozpuściła. Następnie dodajemy masło i całość dokładnie mieszamy.

12

OBLEWAMY PIERNIK POLEWĄ I DEKORUJEMY

Boki piernika ścinamy, aby były jak najbardziej równe. Ciasto oblewamy polewą czekoladową i dekorujemy ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

18620,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1862,1 kcal

🥑

Tłuszcz

95,4 g

🌾

Węglowodany

229,3 g

🥬

Błonnik

10,3 g

💪

Białko

31,9 g

Podobne przepisy

Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl