zywieniesportowcow.pl

Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyka kuchni inspirowanej Włochami w najlepszym wydaniu! Przygotuj lasagne z sosem pomidorowym, beszamelowym i warzywami.

Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi

Klasyka kuchni inspirowanej Włochami w najlepszym wydaniu! Przygotuj lasagne z sosem pomidorowym, beszamelowym i warzywami.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
trudny

Składniki

bazylia świeża - 5 g
bulion warzywny - 100 ml
cebula - 1 szt.
cukier - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
koncentrat pomidorowy - 90 g
masło - 30 g
mleko - 400 ml
oliwa z oliwek - 2 łyżki
oregano suszone - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
parmezan tarty - 50 g
grana padano, tarty - 100 g
wino białe - 100 ml
włoszczyzna - 400 g
makaron lazania - 8 szt.
pomidory krojone z puszki - 800 g
mąka pszenna - 30 g
ząbek czosnku - 2 szt.
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 700 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY:
Włoszczyznę oczyszczamy lub obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystko podsmażamy na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu przez 8-10 minut aż do zeszklenia. Warzywa odkładamy. Na tej samejpatelnipodsmażamy do kruchości mielone mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ponownie warzywa, dolewamy wino, dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i cukrem. Sos dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY:
Wrondelkurozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i podsmażamy. Dolewamy mleko i bulion, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3.PIECZEMY LASAGNE:
Nakładamy trochę sosu beszamelowego na dnonaczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy 2-3 płaty lasagne, zalewamy kilkomałyżkamisosu pomidorowego. Pozostałe składniki układamy warstwami w takiej samej kolejności – jako ostatni sos pomidorowy. Posypujemy startym serem i parmezanem. Lasagne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut, aż ser się zrumieni. Przed krojeniem lasagne lekko studzimy. Podajemy posypane listkami bazylii.
Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY

Włoszczyznę oczyszczamy lub obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystko podsmażamy na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu przez 8-10 minut aż do zeszklenia. Warzywa odkładamy. Na tej samejpatelnipodsmażamy do kruchości mielone mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ponownie warzywa, dolewamy wino, dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i cukrem. Sos dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY

Wrondelkurozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i podsmażamy. Dolewamy mleko i bulion, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3

PIECZEMY LASAGNE

Nakładamy trochę sosu beszamelowego na dnonaczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy 2-3 płaty lasagne, zalewamy kilkomałyżkamisosu pomidorowego. Pozostałe składniki układamy warstwami w takiej samej kolejności – jako ostatni sos pomidorowy. Posypujemy startym serem i parmezanem. Lasagne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut, aż ser się zrumieni. Przed krojeniem lasagne lekko studzimy. Podajemy posypane listkami bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4247,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

707,9 kcal

🥑

Tłuszcz

37,6 g

🌾

Węglowodany

51,9 g

🥬

Błonnik

39 g

💪

Białko

39 g

Podobne przepisy

Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl