Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne kawałki piersi z kurczaka marynowane w jogurcie naturalnym z curry, upieczone i podane z ryżem oraz warzywami.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE FILETY Z
kurczaka myjemy i osuszamy.
JOGURT MIESZAMY Z
curry, solą i chili, marynujemy w nim kurczaka co najmniej przez 2 godziny w lodówce.
KURCZAKA OSĄCZAMY I
pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200°C mniej więcej przez 20 minut.
DYMKI OCZYSZCZAMY I
kroimy w krążki.
PAPRYKĘ OCZYSZCZAMY, POZBAWIAMY
nasion i kroimy w drobną kostkę.
OBA SKŁADNIKI GOTUJEMY
w gorącym bulionie warzywnym przez 5 minut, aż będą miękkie, wyjmujemy i osączamy.
ROSÓŁ UZUPEŁNIAMY WODĄ
do 400 ml, zagotowujemy i gotujemy w nim ryż mniej więcej przez 12 minut pod przykryciem, aż będzie miękki.
WARZYWA DODAJEMY DO
ryżu, doprawiamy do smaku i podajemy z kurczakiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2103,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
350,6 kcal
Tłuszcz
2,3 g
Węglowodany
40,3 g
Błonnik
25,4 g
Białko
25,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką
Niebanalne połączenie orzeźwiającego grejpfruta z zieloną fasolką, mieszanką ryżu oraz delikatnym kozim serem.

Jadalny prezent: gorąca czekolada w słoiku
Taki prezent ucieszy obdarowaną osobę potrójnie: jest estetyczny, zrobiony przez Ciebie i rozgrzewa w najchłodniejsze zimowe dni. Podziel się z bliskimi jadalnym podarunkiem: gorącą czekoladą w słoiczku!

Jadalny prezent: chlebek owsiany w słoiku
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania pysznego owsianego chlebka zamknięte w jednym ozdobnym słoiczku. Obdaruj kogoś tym wyjątkowym podarunkiem, idealnym na święta Bożego Narodzenia!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Frittata z makaronem i szparagami
Sycąca zapiekanka makaronowa ze szparagami i jajkiem. Zawsze tak samo smaczna – jako obiad, przekąska, a nawet śniadanie!

Megakanapka z marynowanym schabem i pesto z rukoli
Kanapka dla bardzo głodnych i spragnionych niezwykłych doznań smakowych!

Fasolka po bretońsku
Dania jednogarnkowe to zawsze dobry pomysł na szybki obiad! Poznaj przepis na fasolkę po bretońsku z boczkiem i kiełbasą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z rzodkiewki ze smażonymi kawałkami sera camembert
Ostry smak rzodkiewki i szczypiorku, a do tego rozpływający się w ustach ser w złocistej panierce. Połączenie doskonałe!

Kruche ciasteczka z herbatą
Pachną herbatą, smakują herbatą i wspaniale pasują do popołudniowej herbatki – idealne herbaciane ciasteczka!

Nugat z migdałami i pistacjami torrone
Domowy nugat z migdałami i pistacjami? To prostsze, niż myślisz! Wypróbuj ten przepis i stwórz pyszne słodycze w postaci małych kosteczek z chrupiącymi waflami.