zywieniesportowcow.pl

Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie

Marynowane w miodzie i cytrynie kawałki kurczaka oraz pieczone ziemniaczki. Coś prostego, coś smacznego!

Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami

Marynowane w miodzie i cytrynie kawałki kurczaka oraz pieczone ziemniaczki. Coś prostego, coś smacznego!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ocet winny - 1,5 łyżki
cytryna - 1 szt.
sałata masłowa - 1 szt.
szalotka - 2 szt.
pomidorki koktajlowe - 4 szt.
imbir świeży - 10 g
kurczak udko - 8 szt.
ząbek czosnku - 4 szt.
masło - 50 g
miód - 3 łyżki
musztarda dijon - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 8 łyżek
pieprz czarny - 1 szczypta
rozmaryn suszony - 2 szczypty
sól - 1 szczypta
oregano suszone - 2 szczypty
ziemniak - 750 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PIEKARNIK NAGRZANY:
do 200 stopni C (termoobieg) blachę do pieczenia papier do pieczenia tarkę o drobnych oczkach Ziemniaki Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2.POLEWAMY JE 2-3:
łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku , 2 szczypty suszonego rozmarynu, 25 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki.
3.CAŁOŚĆ MIESZAMY, PRZYPRAWIAMY:
solą i pieprzem. MIESZAMY.
4.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
nagrzanego do 200 stopni C na mniej więcej 40 minut.
5.OD CZASU DO:
czasu mieszamy.
6.KURCZAK UDA KURCZAKA:
myjemy i osuszamy, następnie doprawiamy pieprzem i solą z obu stron.
7.DODAJEMY OBRANY, STARTY:
imbir , 2 posiekane ząbki czosnku, skórkę i sok z jednej cytryny , 2 szczypty suszonego oregano i 3 łyżki miodu.
8.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
9.MISKĘ ZAKRYWAMY FOLIĄ:
spożywczą, wkładamy na 10-15 minut do lodówki.
10.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
2 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzana oliwę dodajemy 25 g masła.
11.UDKA WYCIĄGAMY Z:
marynaty i smażymy pod przykryciem na złoty kolor z obu stron (smażenie rozpoczynamy od strony ze skórą).
12.MARYNATĘ OD KURCZAKA:
przelewamy na patelnię, przykrywamy, podduszamy (około 6-8 minut).
13.DODAJEMY TROSZECZKĘ WODY,:
zmniejszamy ogień, przykrywamy. DUSIMY.
14.SOS VINEGRET SZALOTKĘ:
kroimy w drobną kostkę.
15.DODAJEMY DO NIEJ:
musztardę Dijon, ocet biały winny, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz.
16.MIESZAMY RAZEM W:
celu połączenia składników.
17.NA SAŁATĘ DODAJEMY:
3/4 winegretu, pozostałą 1/4 dodajemy na pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe. MIESZAMY.
18.JAK PODAWAĆ NA:
talerz wykładamy sałatę, na sałatę pomidory.
19.OBOK SAŁATY UKŁADAMY:
ziemniaczki i kurczaka.
Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami

Czas przygotowania

65 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PIEKARNIK NAGRZANY

do 200 stopni C (termoobieg) blachę do pieczenia papier do pieczenia tarkę o drobnych oczkach Ziemniaki Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

2

POLEWAMY JE 2-3

łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku , 2 szczypty suszonego rozmarynu, 25 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki.

3

CAŁOŚĆ MIESZAMY, PRZYPRAWIAMY

solą i pieprzem. MIESZAMY.

4

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

nagrzanego do 200 stopni C na mniej więcej 40 minut.

5

OD CZASU DO

czasu mieszamy.

6

KURCZAK UDA KURCZAKA

myjemy i osuszamy, następnie doprawiamy pieprzem i solą z obu stron.

7

DODAJEMY OBRANY, STARTY

imbir , 2 posiekane ząbki czosnku, skórkę i sok z jednej cytryny , 2 szczypty suszonego oregano i 3 łyżki miodu.

8

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

9

MISKĘ ZAKRYWAMY FOLIĄ

spożywczą, wkładamy na 10-15 minut do lodówki.

10

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

2 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzana oliwę dodajemy 25 g masła.

11

UDKA WYCIĄGAMY Z

marynaty i smażymy pod przykryciem na złoty kolor z obu stron (smażenie rozpoczynamy od strony ze skórą).

12

MARYNATĘ OD KURCZAKA

przelewamy na patelnię, przykrywamy, podduszamy (około 6-8 minut).

13

DODAJEMY TROSZECZKĘ WODY,

zmniejszamy ogień, przykrywamy. DUSIMY.

14

SOS VINEGRET SZALOTKĘ

kroimy w drobną kostkę.

15

DODAJEMY DO NIEJ

musztardę Dijon, ocet biały winny, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz.

16

MIESZAMY RAZEM W

celu połączenia składników.

17

NA SAŁATĘ DODAJEMY

3/4 winegretu, pozostałą 1/4 dodajemy na pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe. MIESZAMY.

18

JAK PODAWAĆ NA

talerz wykładamy sałatę, na sałatę pomidory.

19

OBOK SAŁATY UKŁADAMY

ziemniaczki i kurczaka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3485,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

871,3 kcal

🥑

Tłuszcz

57,2 g

🌾

Węglowodany

48,7 g

🥬

Błonnik

40,4 g

💪

Białko

40,4 g

Podobne przepisy

Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl