zywieniesportowcow.pl

Keks żurawinowy z orzechami włoskimi • przepis • składniki • przygotowanie

Keks to ciasto wypełnione bakaliami, w tym przypadku żurawiną i orzechami włoskimi. Doskonałe na każdy świąteczny dzień.

Keks żurawinowy z orzechami włoskimi

Keks to ciasto wypełnione bakaliami, w tym przypadku żurawiną i orzechami włoskimi. Doskonałe na każdy świąteczny dzień.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 120 g
jajko - 4 szt.
masło - 150 g
mąka pszenna pełnoziarnista - 60 g
miód - 50 g
orzech włoski - 200 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
śmietana 18% - 3 łyżki
wanilia - 6 g
żurawina suszona - 200 g
wiśniówka - 60 ml
mąka pszenna - 160 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
150 g żurawin namaczamy w wiśniówce. Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym i nasionkami lasek wanilii. Stopniowo dodajemy jajka (o temperaturze pokojowej). Dwa rodzaje mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy na przemian z kwaśną śmietaną.
2.DODAJEMY ŻURAWINY DO CIASTA:
Następnie dodajemy namoczone żurawiny wraz z wiśniówką. Orzechy włoskie siekamy i 150 g dodajemy do ciasta. Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wyrównujemy i posypujemy pozostałą ilością orzechów włoskich.
3.DEKORUJEMY UPIECZONE CIASTO:
Pieczemy około 60-65 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C. Gorące ciasto, po wyjęciu z piekarnika, smarujemy roztopionym miodem i posypujemy pozostałą ilością żurawin.
Keks żurawinowy z orzechami włoskimi

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

150 g żurawin namaczamy w wiśniówce. Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym i nasionkami lasek wanilii. Stopniowo dodajemy jajka (o temperaturze pokojowej). Dwa rodzaje mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy na przemian z kwaśną śmietaną.

2

DODAJEMY ŻURAWINY DO CIASTA

Następnie dodajemy namoczone żurawiny wraz z wiśniówką. Orzechy włoskie siekamy i 150 g dodajemy do ciasta. Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wyrównujemy i posypujemy pozostałą ilością orzechów włoskich.

3

DEKORUJEMY UPIECZONE CIASTO

Pieczemy około 60-65 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C. Gorące ciasto, po wyjęciu z piekarnika, smarujemy roztopionym miodem i posypujemy pozostałą ilością żurawin.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4845,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

403,8 kcal

🥑

Tłuszcz

22,7 g

🌾

Węglowodany

42,5 g

🥬

Błonnik

8,4 g

💪

Białko

8,4 g

Podobne przepisy

Keks żurawinowy z orzechami włoskimi - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl