Pieczona feta pasta z TikToka • przepis • składniki • przygotowanie
To niezwykłe połączenie fety i makaronu zaskoczy Cię wyjątkowym smakiem! Tę pastę przygotujesz w bardzo prosty sposób. Idealnie sprawdzi się jako danie na obiad lub kolację!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZEKŁADAMY SKŁADNIKI DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO
Fetę układamy na środku naczynia żaroodpornego. Dookoła wysypujemy surowy makaron. Całość polewamy mlekiem.
PIECZEMY MAKARON
Zapiekankę pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
DODAJEMY SZPINAK I MIESZAMY MAKARON
Gorącą zapiekankę posypujemy szpinakiem. Całość rozgniatamy dokładnie przy użyciu łopatki, tak aby feta połączyła się z makaronem i szpinakiem. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę mleka.
DODAJEMY POMIDORKI KOKTAJLOWE I PARMEZAN
Całe pomidorki koktajlowe wrzucamy na zapieczony makaron. Całość posypujemy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2502 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
417 kcal
Tłuszcz
20,8 g
Węglowodany
36,8 g
Błonnik
21,1 g
Białko
21,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami
Domowe pulpeciki i tortellini z farszem ze szpinaku i mascarpone zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym to danie we włoskim stylu dla całej rodziny. Wykorzystaj termorobota kuchennego MC Smart i ciesz się smakiem inspirowanym słoneczną Italią!

Włoski deser „Fragola”
Sprawdź wyśmienite połączenie orzeźwiającej galaretki z zielonej herbaty oraz aksamitnego musu truskawkowego!

Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
Sałatka pełna aromatów i witamin. To połączenie zaskoczy każdego z was!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku
Lubisz nowoczesne podejście do ryb? Mamy dla Ciebie przepis na łososia gotowanego na parze razem z warzywami. Delikatny, aromatyczny – po prostu pyszny!

Makaron alla carbonara z guanciale
Klasyka prosto ze słonecznych Włoch, czyli makaron alla carbonara z guanciale! Sprawdź, jak przygotować to znane na całym świecie danie, i zaskocz bliskich smakiem godnym restauracyjnych dań.

Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka
Dzieci uwielbiają paluszki rybne. W tym wydaniu smakują wybornie. Delikatny łosoś i świeża sałatka to duet doskonały.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem
Ten prosty omlet z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kozim serem przygotujesz według prostego przepisu Karola. Sprawdź, jak smakuje podany na wyjątkowe, nieśpieszne śniadanie!

Ziołowa lemoniada
Doskonałe połączenie cytryn i ziół zagwarantuje Ci pyszne orzeźwienie w najbardziej upalny dzień!

Najlepsza sałatka z tortellini
Małe, delikatne pierożki z nadzieniem, czyli tortellini to doskonały dodatek do sałatki. Świeże