zywieniesportowcow.pl

Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą • przepis • składniki • przygotowanie

Wytrawny wypiek z ciasta francuskiego idealny na przyjęcia. Pyszna przekąska, która zachwyca smakiem i wyglądem.

Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą

Wytrawny wypiek z ciasta francuskiego idealny na przyjęcia. Pyszna przekąska, która zachwyca smakiem i wyglądem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie - 1 szt.
jajko - 1 szt.
mozzarella - 2 szt.
pomidor czerwony - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
bazylia świeża - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
grana padano, tarty - 160 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK:
do 200 stopni C.
2.PRZYGOTOWANIE ARKUSZ CIASTA:
francuskiego rozkładamy na oprószonym mąką blacie i lekko rozwałkowujemy.
3.CIASTO TNIEMY NA:
12 kwadratów.
4.W KAŻDYM KWADRACIE,:
za pomocą tępej strony noża, rysujemy, lekko wciskając ostrze w ciasto, mniejszy kwadrat, około 1 cm od krawędzi.
5.KWADRATY CIASTA UKŁADAMY:
na blasze wyłożonej pergaminem.
6.ROZTRZEPANYM W MISECZCE:
jajkiem, za pomocą pędzelka, smarujemy każdy kwadrat.
7.WIERZCH POSYPUJEMY STARTYM:
serem grana padano.
8.KAŻDY KAWAŁEK CIASTA:
nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni.
9.WYJMUJEMY JE I:
studzimy.
10.W TYM CZASIE:
pomidory kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy.
11.PO 10 MINUTACH:
odlewamy puszczony przez pomidory sok.
12.SER MOZZARELLA ŚCIERAMY:
na tarce.
13.POSYPUJEMY NIM KAŻDY:
kwadrat ciasta.
14.NA WIERZCHU UKŁADAMY:
plasterki pomidora.
15.ZĄBEK CZOSNKU PRZEPUSZCZAMY:
przez praskę.
16.BAZYLIĘ BARDZO DROBNO:
siekamy.
17.OBA SKŁADNIKI MIESZAMY:
z oliwą z oliwek i smarujemy nią wierzch pomidorów.
18.WSTAWIAMY PONOWNIE DO:
piekarnika i zapiekamy około 10-15 minut, aż brzegi ciasta nabiorą jasno-brązowego koloru.
Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK

do 200 stopni C.

2

PRZYGOTOWANIE ARKUSZ CIASTA

francuskiego rozkładamy na oprószonym mąką blacie i lekko rozwałkowujemy.

3

CIASTO TNIEMY NA

12 kwadratów.

4

W KAŻDYM KWADRACIE,

za pomocą tępej strony noża, rysujemy, lekko wciskając ostrze w ciasto, mniejszy kwadrat, około 1 cm od krawędzi.

5

KWADRATY CIASTA UKŁADAMY

na blasze wyłożonej pergaminem.

6

ROZTRZEPANYM W MISECZCE

jajkiem, za pomocą pędzelka, smarujemy każdy kwadrat.

7

WIERZCH POSYPUJEMY STARTYM

serem grana padano.

8

KAŻDY KAWAŁEK CIASTA

nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni.

9

WYJMUJEMY JE I

studzimy.

10

W TYM CZASIE

pomidory kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy.

11

PO 10 MINUTACH

odlewamy puszczony przez pomidory sok.

12

SER MOZZARELLA ŚCIERAMY

na tarce.

13

POSYPUJEMY NIM KAŻDY

kwadrat ciasta.

14

NA WIERZCHU UKŁADAMY

plasterki pomidora.

15

ZĄBEK CZOSNKU PRZEPUSZCZAMY

przez praskę.

16

BAZYLIĘ BARDZO DROBNO

siekamy.

17

OBA SKŁADNIKI MIESZAMY

z oliwą z oliwek i smarujemy nią wierzch pomidorów.

18

WSTAWIAMY PONOWNIE DO

piekarnika i zapiekamy około 10-15 minut, aż brzegi ciasta nabiorą jasno-brązowego koloru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2701,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

450,3 kcal

🥑

Tłuszcz

30,5 g

🌾

Węglowodany

21,8 g

🥬

Błonnik

0,5 g

💪

Białko

20,6 g

Podobne przepisy

Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl