Perłowa owsianka • przepis • składniki • przygotowanie
Cudownie kremowa i kokosowa alternatywa dla owsianki to świetna propozycja pożywnego śniadania! Podawaj ją z dowolnymi owocami.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ JĘCZMIENNĄ
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek podanych na opakowaniu. Odcedzamy na sicie.
PRZYGOTOWUJEMY PERŁOWĄ OWSIANKĘ
Ugotowaną kaszę jęczmienną przekładamy do miski. Dodajemy mleczko kokosowe, syrop klonowy, kardamon oraz skórkę startą z limonki. Całość miksujemy za pomocą blendera. Masy nie musimy miksować dokładnie: mogą w niej pozostać większe ziarna kaszy.
PODAJEMY PERŁOWĄ OWSIANKĘ
Perłową owsiankę nakładamy do misek i dekorujemy ulubionymi sezonowymi owocami, np. malinami i borówkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
859 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
429,5 kcal
Tłuszcz
21,7 g
Węglowodany
55,6 g
Błonnik
6,9 g
Białko
6,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane piersi kurczaka w marynacie jogurtowej
Pachnące i złociste mięso drobiowe z grilla. Smakuje doskonale z warzywami pieczonymi na ruszcie i sosami jogurtowymi.

Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych
Jej wyjątkowy, korzenny smak zawdzięczamy doskonałej marynacie i długiemu pieczeniu. Wykorzystaj świąteczny czas, by podać bliskim karkówkę według przepisu Karola Okrasy!

Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry
Pyszne i sycące danie inspirowane kuchnią niemiecką, czyli faszerowane ziemniaczki! Sprawdź, jak świetnie smakuje połączenie kiełbasek w sosie curry z kiszoną kapustą i serem gruyère.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śniadanie na słodko: budyń jaglany i kasza manna
Dwa sposoby na śniadaniowy bowl! Orzechowa kasza manna z owocami lub budyń jaglany z malinami – wypróbuj oba i wybierz swój ulubiony!

Katsu curry z kurczakiem
Lubisz smaki inspirowane Azją? To czas na klasyczne danie kuchni w stylu japońskim, czyli katsu curry! Wypróbuj ten przepis i niech te nowe smaki trafią do Twoich ulubionych.

Sos maślano-cytrynowy z tymiankiem
Delikatny, aksamitny sos maślano-cytrynowy z aromatycznym tymiankiem to świetny dodatek do ryb oraz grillowanych warzyw, takich jak szparagi. Gotowy w zaledwie kilka minut – najlepiej smakuje świeży i lekko ciepły.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami
Aromatyczna zupa z dodatkiem morskich przysmaków. Spróbuj zupy ziemniaczanej z łososiem i krewetkami!

Tortille z łososiem wędzonym
Szybka i łatwa w przygotowaniu tortilla na drugie śniadanie do pracy. Mango, awokado, wędzony łosoś, a wszystko to zamknięte w pełnoziarnistej tortilli!

Sos chrzanowy
Intensywny, lekko ostry sos chrzanowy to doskonały dodatek kulinarny, który wzbogaca smak wielu potraw kuchni Europy Środkowo-Wschodniej. Chrzan to roślina już od wielu wieków znana ze swoich właściwości zdrowotnych, nic więc dziwnego, że jest tak chętnie używana w kuchni. Jak zrobić wyrazisty i aromatyczny sos na bazie chrzanu, który doda potrawom charakteru?