zywieniesportowcow.pl

Łosoś w sosie kokosowo-limonkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Łosoś pachnący Azją - z mlekiem kokosowym, limonką, świeżym imbirem i kolendrą.

Łosoś w sosie kokosowo-limonkowym

Łosoś pachnący Azją - z mlekiem kokosowym, limonką, świeżym imbirem i kolendrą.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

curry - 2 łyżki
łosoś filet, bez skóry - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
limonka - 1 szt.
masło - 1 łyżeczka
miód - 1 łyżeczka
mleczko kokosowe - 150 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieczarka - 150 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pistacje - 100 g
sól - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
imbir świeży - 1 łyżeczka
Szpinak Baby - 100 g
kolendra świeża - 25 g
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.POKROJONE NA DUŻE KAWAŁKI:
pieczarki smażymy na odrobinie oleju. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy plasterki czosnku oraz pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Smażymy do zeszklenia. Na patelnię przekładamy pokrojoną papryczkę chili oraz drobno posiekany imbir. Przesmażone składniki zalewamy mleczkiem kokosowym i niewielką ilością wody. Dodajemy odrobinę skórki startej z limonki oraz masło. Sos redukujemy.
2.POZBAWIONE SKÓRY FILETY Z:
łososia myjemy i osuszamy. Każdy kroimy na mniejsze kawałki. Równomiernie panierujemy rybę w przyprawie curry. Łososia układamy na suchej, niezbyt mocno rozgrzanej patelni. Następnie opiekamy na małym ogniu z obydwu stron (stopień wysmażenia zależy od preferencji).
3.ZREDUKOWANY SOS DOPRAWIAMY ODROBINĄ:
skórki i soku z limonki oraz miodem. Dodajemy pokruszone orzechy pistacjowe oraz posiekane łodyżki kolendry. Po około 2-3 minutach sos mieszamy z umytym, osuszonym szpinakiem. Przez krótką chwilę blanszujemy.
Łosoś w sosie kokosowo-limonkowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POKROJONE NA DUŻE KAWAŁKI

pieczarki smażymy na odrobinie oleju. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy plasterki czosnku oraz pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Smażymy do zeszklenia. Na patelnię przekładamy pokrojoną papryczkę chili oraz drobno posiekany imbir. Przesmażone składniki zalewamy mleczkiem kokosowym i niewielką ilością wody. Dodajemy odrobinę skórki startej z limonki oraz masło. Sos redukujemy.

2

POZBAWIONE SKÓRY FILETY Z

łososia myjemy i osuszamy. Każdy kroimy na mniejsze kawałki. Równomiernie panierujemy rybę w przyprawie curry. Łososia układamy na suchej, niezbyt mocno rozgrzanej patelni. Następnie opiekamy na małym ogniu z obydwu stron (stopień wysmażenia zależy od preferencji).

3

ZREDUKOWANY SOS DOPRAWIAMY ODROBINĄ

skórki i soku z limonki oraz miodem. Dodajemy pokruszone orzechy pistacjowe oraz posiekane łodyżki kolendry. Po około 2-3 minutach sos mieszamy z umytym, osuszonym szpinakiem. Przez krótką chwilę blanszujemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2064,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1032,3 kcal

🥑

Tłuszcz

75,4 g

🌾

Węglowodany

38,0 g

🥬

Błonnik

57,7 g

💪

Białko

57,7 g

Podobne przepisy

Łosoś w sosie kokosowo-limonkowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl