zywieniesportowcow.pl

Wegetariańska zapiekanka pasterska • przepis • składniki • przygotowanie

Skuś się na to idealne danie na chłodny dzień! Przygotuj wegetariańską wersję zapiekanki pasterskiej w brytyjskim stylu i rozgrzej się sycącą porcją soczewicy pod kołderką z ziemniaczanego purée.

Wegetariańska zapiekanka pasterska

Skuś się na to idealne danie na chłodny dzień! Przygotuj wegetariańską wersję zapiekanki pasterskiej w brytyjskim stylu i rozgrzej się sycącą porcją soczewicy pod kołderką z ziemniaczanego purée.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 1,5 kg
masło - 4 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 2 szczypty
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
soczewica zielona - 300 g
bulion warzywny - 800 ml
tymianek świeży - 2 łyżeczki
marchew z groszkiem, mrożona - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PURÉE:
Jeszcze gorące ziemniaki odcedzamy i w pustym garnku podgrzewamy przez chwilę, co jakiś czas mieszając, aby pozbawić je nadmiaru wody. Następnie dodajemy masło i energicznie rozgniatamy ziemniaki na purée. Całość doprawiamy do smaku solą, przykrywamy i odstawiamy na bok.
2.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę, aż nabierze złotego koloru. Pod koniec smażenia na patelnię dodajemy także czosnek i papryczkę i podgrzewamy, aż zaczną pachnieć. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
3.GOTUJEMY SOCZEWICĘ:
Do podsmażonych składników dodajemy soczewicę i zalewamy je bulionem. Całość doprawiamy tymiankiem, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Następnie patelnię przykrywamy pokrywą i gotujemy soczewicę przez ok. 30-40 minut, aż stanie się miękka.
4.DODAJEMY MROŻONE WARZYWA:
Z patelni zdejmujemy pokrywę i gotujemy całość jeszcze chwilę, aby wyparowała większość płynu. Następnie na patelnię dodajemy mrożone warzywa, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut.
5.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Kiedy farsz będzie miał zadowalającą konsystencję, zdejmujemy go z ognia i ostrożnie pokrywamy cały przygotowanym wcześniej purée ziemniaczanym. Danie oprószamy solą i świeżym tymiankiem lub rozmarynem i pieczemy przez ok. 10-15 minut, aż purée się zarumieni.
6.PODAJEMY ZAPIEKANKĘ:
Zapiekankę studzimy przez chwilę po wyjęciu z piekarnika, jednak podajemy jeszcze ciepłą.
Wegetariańska zapiekanka pasterska

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PURÉE

Jeszcze gorące ziemniaki odcedzamy i w pustym garnku podgrzewamy przez chwilę, co jakiś czas mieszając, aby pozbawić je nadmiaru wody. Następnie dodajemy masło i energicznie rozgniatamy ziemniaki na purée. Całość doprawiamy do smaku solą, przykrywamy i odstawiamy na bok.

2

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę, aż nabierze złotego koloru. Pod koniec smażenia na patelnię dodajemy także czosnek i papryczkę i podgrzewamy, aż zaczną pachnieć. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.

3

GOTUJEMY SOCZEWICĘ

Do podsmażonych składników dodajemy soczewicę i zalewamy je bulionem. Całość doprawiamy tymiankiem, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Następnie patelnię przykrywamy pokrywą i gotujemy soczewicę przez ok. 30-40 minut, aż stanie się miękka.

4

DODAJEMY MROŻONE WARZYWA

Z patelni zdejmujemy pokrywę i gotujemy całość jeszcze chwilę, aby wyparowała większość płynu. Następnie na patelnię dodajemy mrożone warzywa, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut.

5

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Kiedy farsz będzie miał zadowalającą konsystencję, zdejmujemy go z ognia i ostrożnie pokrywamy cały przygotowanym wcześniej purée ziemniaczanym. Danie oprószamy solą i świeżym tymiankiem lub rozmarynem i pieczemy przez ok. 10-15 minut, aż purée się zarumieni.

6

PODAJEMY ZAPIEKANKĘ

Zapiekankę studzimy przez chwilę po wyjęciu z piekarnika, jednak podajemy jeszcze ciepłą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2773,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

693,5 kcal

🥑

Tłuszcz

13,9 g

🌾

Węglowodany

105 g

🥬

Błonnik

5,6 g

💪

Białko

28,8 g

Podobne przepisy

Wegetariańska zapiekanka pasterska - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl