Penne z wegetariańskim bolognese • przepis • składniki • przygotowanie
Bolognese z mnóstwem warzyw, pełnych słońca pomidorów i aromatycznych przypraw. Bez mięsa smakuje równie wyśmienicie.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY SELER Z CEBULĄ
Marchew i cebule obieramy, selera oczyszczamy i w razie potrzeby usuwamy włókna. Marchew i selera kroimy w kostkę o wielkości ok. 1 cm, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystko smażymy na rozgrzanej oliwie przez ok. 5 minut aż do zeszklenia. Rozcieńczamy bulionem i pomidorami, pomidory lekko rozdrabniamy widelcem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i oregano. Doprowadzamy do wrzenia.
DODAJEMY POMIDORY DO SOSU
Bolognese gotujemy na w pół przykryte na małym ogniu przez ok. 45 minut, aż zgęstnieje, od czasu do czasu przy tym mieszając. Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy na pół lub w ćwiartki. Oliwki kroimy w grube krążki. Oba składniki dodajemy pod koniec gotowania sosu, krótko w nim podgrzewamy i doprawiamy do smaku.
PODAJEMY Z MAKARONEM
Makaron gotujemy w dużej ilości wrzącej, osolonej wody zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Bazylię osuszamy, listki obrywamy i siekamy. Mieszamy z sosem i podajemy z odcedzonym makaronem i startym serem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3310,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
551,7 kcal
Tłuszcz
9,1 g
Węglowodany
98,9 g
Błonnik
21,2 g
Białko
21,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
Roślinne i idealne na śniadanie lub przekąskę! Ciasteczka marchewkowe wg przepisu Kingi zachwycą Cię kremowym nadzieniem.

Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
Ciasto jak u babci? Znaczy, że najlepsze! A z tym przepisem przeniesiecie się do kuchni w stylu włoskim! Koniecznie odbądźcie tę kulinarną podróż, będzie naprawdę smacznie!

Tartaletki bezglutenowe z musem figowym i gruszką
Tartaletki bezglutenowe na bazie orzechów, nadziewane musem figowym, mascarpone i słodką gruszką to doskonałe połączenie smaków!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Greckie ciasteczka orzechowe
Czas na deser rodem z Grecji! Chrupiące ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami są idealne do kawy lub herbaty.

Kurczak po toskańsku
Kurczak po toskańsku to odzwierciedlające smak i historię samego regionu Toskanii. Oryginalny przepis jest dość minimalistyczny, dlatego doczekał się wielu smacznych modyfikacji. Przygotowaliśmy dla Was przepis na aromatyczny, kremowy sos na bazie śmietany, sera oraz ziół z dodatkiem pomidorów, szpinaku oraz soczystego kurczaka. Przygotuj to danie wraz z nami!

Letnia zupa jarzynowa
Znasz to uczucie, kiedy stoisz przed stoiskiem na ryneczku, pełnym młodych, świeżutkich darów lata i myślisz, jak dobrze byłoby kupić wszystko…? I to jest właśnie zupa, w której tego wszystkiego możesz użyć!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ryż smażony z warzywami i jajkiem
Jak wykorzystać resztki ugotowanego ryżu? Na przykład przygotować smażony ryż z jajkiem i warzywami! Nie znasz takiego połączenia? Koniecznie sprawdź przepis Kingi! To superdanie zero waste!

Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
By sezon na śliwki trwał dłużej, zamknij je w słoiku! Najlepiej w towarzystwie czekolady. Powidła Pawła to pyszny, domowy dodatek do ciepłych bułeczek lub naleśników.

Pasta mocy z bakłażanem i orzechami
Rozkoszuj się królewskim smakiem wyśmienitej pasty z bakłażanem, która objawi Ci mistyczne krainy i świat zaginionych regaliów. Poczuj moc przygody, tajemnicy i ponadczasowej opowieści!