zywieniesportowcow.pl

Papilotki z łososiem z porami, gruszkami i serem pleśniowym • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz łączyć smaki w nieoczywisty sposób? Przygotuj papilotki z łososiem i delektuj się wyrafinowanym daniem.

Papilotki z łososiem z porami, gruszkami i serem pleśniowym

Lubisz łączyć smaki w nieoczywisty sposób? Przygotuj papilotki z łososiem i delektuj się wyrafinowanym daniem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

szalotka - 2 szt.
por - 2 szt.
wino białe - 60 ml
masło - 20 g
mąka pszenna - 2 łyżki
śmietana 30% - 200 ml
gruszka - 1 szt.
łosoś filet, bez skóry - 4 szt.
natka pietruszki - 10 g
ser pleśniowy - 100 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.
miód - 1 łyżka
sok z limonki - 10 ml
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
rukola - 100 g
pomidor suszony - 40 g
szczypior cebuli - 8 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ SITKO 4:
duże kawałki papieru pergaminowego zszywacz blaszkę Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg) Sos z porów i szalotek Z pora odkrawamy najbardziej zieloną część.
2.POZOSTAŁĄ, JAŚNIEJSZĄ CZĘŚĆ:
kroimy wzdłuż, począwszy od zielonej strony.
3.NIE PRZEKRAWAMY GO:
do końca, tworzymy tzw.
4.WACHLARZ Z PORA,:
następnie myjemy go.
5.POR KROIMY BARDZO:
drobno, a następnie blanszujemy w sitku nałożonym na garnek z gorącą wodą przez 3 minuty.
6.NA GŁĘBOKĄ PATELNIĘ:
wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, do rozgrzanej oliwy dodajemy kawałki masła.
7.KIEDY MASŁO SIĘ:
rozpuści, na patelnię wrzucamy szalotki pokrojone w drobną kostkę.
8.SMAŻYMY OK.:
2 MINUT.
9.DODAJEMY ZBLANSZOWANY POR,:
smażymy, co jakiś czas mieszając.
10.DODAJEMY MĄKĘ I:
smażymy ok.
11.1-2 MINUT,:
mieszając.
12.WLEWAMY BIAŁE WINO,:
gotujemy ok. 1 MINUTY, NASTĘPNIE: dodajemy śmietanę.
13.MIESZAMY, ZMNIEJSZAMY OGIEŃ:
i gotujemy ok. 2-3 MINUT.
14.ZDEJMUJEMY Z OGNIA:
i doprawiamy solą i pieprzem. SOS ODSTAWIAMY NA: bok.
15.FILETY Z ŁOSOSIA:
z serem pleśniowym i gruszkami Filety z łososia oczyszczone ze skór doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
16.DUŻY KAWAŁEK PAPIERU:
pergaminowego rozkładamy na blacie, na połowę papieru nakładamy sos z porów i szalotek, na sosie układamy filet z łososia, na łososiu układamy ser pleśniowy pokrojony w drobną kostkę oraz gruszkę pokrojoną w drobną kostkę (część gruszki zostawiamy do sałatki).
17.ŁOSOSIA PRZYKRYWAMY DRUGĄ:
połową papieru.
18.PAPIER SKŁADAMY Z:
dwóch stron w tzw.
19.PAPILOTKĘ, GÓRĘ PAPIERU:
zamykamy za pomocą zszywacza, tak aby łosoś był całkowicie zamknięty w papilotce (zobacz, jak robi to Pascal w naszym filmiku!).
20.PAPILOTKI UKŁADAMY NA:
blaszce, którą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na 15-20 minut.
21.SOS WINEGRET DO:
miski wrzucamy posiekany czosnek, dodajemy 1 łyżkę miodu, sok z 1/2 limonki, cały czas mieszając, dodajemy oliwę z oliwek.
22.DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONYM:
pieprzem i odrobiną soli.
23.SAŁATKA SZCZYPIOREK I:
suszone pomidory kroimy w paseczki.
24.RUKOLĘ UKŁADAMY NA:
talerzu, na rukoli układamy paseczki suszonych pomidorów, paseczki szczypiorku oraz pozostałą ilość gruszki. PRZED PODANIEM POLEWAMY: sosem.
25.PO UPIECZENIU PAPILOTKĘ:
nakładamy na talerz, rozcinamy, wyjmujemy zszywki, łososia posypujemy posiekaną natką pietruszki, podajemy z sałatką.
26.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Papilotki z łososiem z porami, gruszkami i serem pleśniowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ SITKO 4

duże kawałki papieru pergaminowego zszywacz blaszkę Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg) Sos z porów i szalotek Z pora odkrawamy najbardziej zieloną część.

2

POZOSTAŁĄ, JAŚNIEJSZĄ CZĘŚĆ

kroimy wzdłuż, począwszy od zielonej strony.

3

NIE PRZEKRAWAMY GO

do końca, tworzymy tzw.

4

WACHLARZ Z PORA,

następnie myjemy go.

5

POR KROIMY BARDZO

drobno, a następnie blanszujemy w sitku nałożonym na garnek z gorącą wodą przez 3 minuty.

6

NA GŁĘBOKĄ PATELNIĘ

wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, do rozgrzanej oliwy dodajemy kawałki masła.

7

KIEDY MASŁO SIĘ

rozpuści, na patelnię wrzucamy szalotki pokrojone w drobną kostkę.

8

SMAŻYMY OK.

2 MINUT.

9

DODAJEMY ZBLANSZOWANY POR,

smażymy, co jakiś czas mieszając.

10

DODAJEMY MĄKĘ I

smażymy ok.

11

1-2 MINUT,

mieszając.

12

WLEWAMY BIAŁE WINO,

gotujemy ok. 1 MINUTY, NASTĘPNIE: dodajemy śmietanę.

13

MIESZAMY, ZMNIEJSZAMY OGIEŃ

i gotujemy ok. 2-3 MINUT.

14

ZDEJMUJEMY Z OGNIA

i doprawiamy solą i pieprzem. SOS ODSTAWIAMY NA: bok.

15

FILETY Z ŁOSOSIA

z serem pleśniowym i gruszkami Filety z łososia oczyszczone ze skór doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.

16

DUŻY KAWAŁEK PAPIERU

pergaminowego rozkładamy na blacie, na połowę papieru nakładamy sos z porów i szalotek, na sosie układamy filet z łososia, na łososiu układamy ser pleśniowy pokrojony w drobną kostkę oraz gruszkę pokrojoną w drobną kostkę (część gruszki zostawiamy do sałatki).

17

ŁOSOSIA PRZYKRYWAMY DRUGĄ

połową papieru.

18

PAPIER SKŁADAMY Z

dwóch stron w tzw.

19

PAPILOTKĘ, GÓRĘ PAPIERU

zamykamy za pomocą zszywacza, tak aby łosoś był całkowicie zamknięty w papilotce (zobacz, jak robi to Pascal w naszym filmiku!).

20

PAPILOTKI UKŁADAMY NA

blaszce, którą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na 15-20 minut.

21

SOS WINEGRET DO

miski wrzucamy posiekany czosnek, dodajemy 1 łyżkę miodu, sok z 1/2 limonki, cały czas mieszając, dodajemy oliwę z oliwek.

22

DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONYM

pieprzem i odrobiną soli.

23

SAŁATKA SZCZYPIOREK I

suszone pomidory kroimy w paseczki.

24

RUKOLĘ UKŁADAMY NA

talerzu, na rukoli układamy paseczki suszonych pomidorów, paseczki szczypiorku oraz pozostałą ilość gruszki. PRZED PODANIEM POLEWAMY: sosem.

25

PO UPIECZENIU PAPILOTKĘ

nakładamy na talerz, rozcinamy, wyjmujemy zszywki, łososia posypujemy posiekaną natką pietruszki, podajemy z sałatką.

26

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3688,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

922,2 kcal

🥑

Tłuszcz

57,1 g

🌾

Węglowodany

50,1 g

🥬

Błonnik

52,5 g

💪

Białko

52,5 g

Podobne przepisy

Papilotki z łososiem z porami, gruszkami i serem pleśniowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl