zywieniesportowcow.pl

Papardelle w sosie velouté na bazie napoju Freeway z popsami z dorsza • przepis • składniki • przygotowanie

Zaskakujący makaron oblany francuskim sosem na bazie lemoniady Freeway z chrupiącymi kawałkami dorsza i odświeżającą sałatką z ziół to danie, którego każdy powinien spróbować!

Papardelle w sosie velouté na bazie napoju Freeway z popsami z dorsza

Zaskakujący makaron oblany francuskim sosem na bazie lemoniady Freeway z chrupiącymi kawałkami dorsza i odświeżającą sałatką z ziół to danie, którego każdy powinien spróbować!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

dorsz filet - 1 szt.
jajko - 1 szt.
panierka panko - 30 g
natka pietruszki - 3 gałązki
mięta świeża - 3 gałązki
bazylia świeża - 3 gałązki
granat - 0,5 szt.
musztarda francuska - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 40 ml
mąka pszenna tortowa - 2 łyżki
masło - 40 g
napój Freeway sparkling lemon - 1 puszka
śmietanka 36% - 1 łyżka
cytryna - 1 szt.
makaron pappardelle - 400 g
mąka pszenna -
orzech brazylijski - 25 g
sól -
pieprz czarny -
olej -

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY DORSZA:
Dorsza osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki 2,5 cm x 2,5 cm, a następnie delikatnie solimy z każdej strony i odstawiamy na 5-10 min.
2.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z ZIÓŁ:
Z gałązek ziół odrywamy liście i większe rwiemy na kawałki, a mniejsze zostawiamy w całości. Wszystkie zioła przekładamy do miski i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU WINEGRET:
W misce łączymy musztardę, 30 ml napoju, sól i pieprz. Następnie, powoli mieszając, dodajemy całą oliwę z oliwek. Doprawiamy sokiem z cytryny i w razie konieczności solą i pieprzem. Sos odstawiamy.
4.GOTUJEMY MAKARON:
Do zimnej wody, w której będziemy gotować makaron, dodajemy 1-2 łyżki mąki.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS VELOUTÉ:
W rondelku powoli rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszając, delikatnie ją prażymy, aż uzyskamy jasną zasmażkę. Cały czas energicznie mieszając, wlewamy napój Freeway. Doprawiamy solą i doprowadzamy do zagotowania. Pod koniec gotowania sosu doprawiamy go skórką otartą z cytryny i zdejmujemy garnek z ognia. Na koniec dodajemy łyżkę gęstej śmietany, mieszamy, a w razie konieczności doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6.ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM:
Rozgrzewamy patelnię i prażymy orzechy brazylijskie. Po ok. 1 minucie dodajemy ugotowany makaron prosto z garnka, następnie sos i kilka łyżek wody po makaronie.
7.PODAJEMY DANIE:
Makaron zakręcamy wokół łyżki na patelni, przekładamy na talerz i oblewamy sosem. Sałatkę z ziół łączymy z winegretem i układamy na wierzchu makaronu. Dookoła rozkładamy pieczonego dorsza. Dekorujemy pestkami granatu i orzechami startymi na tarce, polewamy kilkoma kroplami oliwy.
Papardelle w sosie velouté na bazie napoju Freeway z popsami z dorsza

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY DORSZA

Dorsza osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki 2,5 cm x 2,5 cm, a następnie delikatnie solimy z każdej strony i odstawiamy na 5-10 min.

2

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z ZIÓŁ

Z gałązek ziół odrywamy liście i większe rwiemy na kawałki, a mniejsze zostawiamy w całości. Wszystkie zioła przekładamy do miski i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU WINEGRET

W misce łączymy musztardę, 30 ml napoju, sól i pieprz. Następnie, powoli mieszając, dodajemy całą oliwę z oliwek. Doprawiamy sokiem z cytryny i w razie konieczności solą i pieprzem. Sos odstawiamy.

4

GOTUJEMY MAKARON

Do zimnej wody, w której będziemy gotować makaron, dodajemy 1-2 łyżki mąki.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS VELOUTÉ

W rondelku powoli rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszając, delikatnie ją prażymy, aż uzyskamy jasną zasmażkę. Cały czas energicznie mieszając, wlewamy napój Freeway. Doprawiamy solą i doprowadzamy do zagotowania. Pod koniec gotowania sosu doprawiamy go skórką otartą z cytryny i zdejmujemy garnek z ognia. Na koniec dodajemy łyżkę gęstej śmietany, mieszamy, a w razie konieczności doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

6

ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM

Rozgrzewamy patelnię i prażymy orzechy brazylijskie. Po ok. 1 minucie dodajemy ugotowany makaron prosto z garnka, następnie sos i kilka łyżek wody po makaronie.

7

PODAJEMY DANIE

Makaron zakręcamy wokół łyżki na patelni, przekładamy na talerz i oblewamy sosem. Sałatkę z ziół łączymy z winegretem i układamy na wierzchu makaronu. Dookoła rozkładamy pieczonego dorsza. Dekorujemy pestkami granatu i orzechami startymi na tarce, polewamy kilkoma kroplami oliwy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2856,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1428,4 kcal

🥑

Tłuszcz

46,1 g

🌾

Węglowodany

205,8 g

🥬

Błonnik

15,4 g

💪

Białko

54,6 g

Podobne przepisy

Papardelle w sosie velouté na bazie napoju Freeway z popsami z dorsza - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl