zywieniesportowcow.pl

Panna cotta • przepis • składniki • przygotowanie

Włoska klasyka w lekkim i leśnym wydaniu – oto deserowa propozycja Darii, którą zjesz tak szybko, jak przygotujesz!

Panna cotta

Włoska klasyka w lekkim i leśnym wydaniu – oto deserowa propozycja Darii, którą zjesz tak szybko, jak przygotujesz!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

jagody - 200 g
miód - 2 łyżki
wanilia - 3 g
żelatyna - 4 g
ksylitol - 2 łyżki
mleczko kokosowe - 400 ml

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY I PODGRZEWAMY SKŁADNIKI NA MASĘ:
Płatki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie. Mleko przelewamy do rondelka. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyjmujemy ziarenka i dodajemy je do mleka. Dosypujemy ksylitol. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy żelatynę i rozpuszczamy, energicznie mieszając. Masę przelewamy do silikonowych foremek i wstawiamy do lodówki, aż stężeje.
2.PRZYGOTOWUJEMY MUS JAGODOWY:
Jagody oczyszczamy. Połowę owoców wkładamy do garnka (resztę pozostawiamy do dekoracji), dodajemy miód i gotujemy, aż jagody się rozpadną.
Panna cotta

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY I PODGRZEWAMY SKŁADNIKI NA MASĘ

Płatki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie. Mleko przelewamy do rondelka. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyjmujemy ziarenka i dodajemy je do mleka. Dosypujemy ksylitol. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy żelatynę i rozpuszczamy, energicznie mieszając. Masę przelewamy do silikonowych foremek i wstawiamy do lodówki, aż stężeje.

2

PRZYGOTOWUJEMY MUS JAGODOWY

Jagody oczyszczamy. Połowę owoców wkładamy do garnka (resztę pozostawiamy do dekoracji), dodajemy miód i gotujemy, aż jagody się rozpadną.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

892 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

223 kcal

🥑

Tłuszcz

16,8 g

🌾

Węglowodany

19 g

🥬

Błonnik

2,2 g

💪

Białko

2,2 g

Podobne przepisy

Panna cotta - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl