zywieniesportowcow.pl

Pajęcze muffiny według Lempiank • przepis • składniki • przygotowanie

Wspaniałe muffiny z kawałkami białej czekolady i orzechów laskowych, które dzięki pajęczym dekoracjom będą idealną słodką przekąską na Halloween. Czy odważysz się ich spróbować?

Pajęcze muffiny według Lempiank

Wspaniałe muffiny z kawałkami białej czekolady i orzechów laskowych, które dzięki pajęczym dekoracjom będą idealną słodką przekąską na Halloween. Czy odważysz się ich spróbować?

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 2 szkl
proszek do pieczenia - 0,3 łyżeczki
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
jajko - 3 szt.
cukier - 0,5 szkl
mleko - 0,5 szkl
olej - 0,5 szkl
czekolada biała - 100 g
orzech laskowy - 100 g
pisaki cukrowe - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
W misce dokładnie mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Całość ucieramy i kiedy masa będzie jednolita, wlewamy mleko i olej. Do tak przygotowanej masy przesypujemy wymieszane wcześniej suche składniki i miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto.
2.PIECZEMY MUFFINKI:
Białą czekoladę i orzechy laskowe siekamy na niewielkie kawałki i delikatnie mieszamy z gotowym ciastem. Następnie przekładamy ciasto do papilotek ułożonych w blasze do pieczenia tak, aby sięgało do ok. ¾ głębokości. Muffinki pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowe muffinki studzimy.
3.OZDABIAMY MUFFINKI:
Wystudzone muffinki dekorujemy, rysując cukrowym pisakiem pajęczyny.
Pajęcze muffiny według Lempiank

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

W misce dokładnie mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Całość ucieramy i kiedy masa będzie jednolita, wlewamy mleko i olej. Do tak przygotowanej masy przesypujemy wymieszane wcześniej suche składniki i miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto.

2

PIECZEMY MUFFINKI

Białą czekoladę i orzechy laskowe siekamy na niewielkie kawałki i delikatnie mieszamy z gotowym ciastem. Następnie przekładamy ciasto do papilotek ułożonych w blasze do pieczenia tak, aby sięgało do ok. ¾ głębokości. Muffinki pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowe muffinki studzimy.

3

OZDABIAMY MUFFINKI

Wystudzone muffinki dekorujemy, rysując cukrowym pisakiem pajęczyny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4619 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

461,9 kcal

🥑

Tłuszcz

22,9 g

🌾

Węglowodany

56,4 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

9,7 g

Podobne przepisy

Pajęcze muffiny według Lempiank - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl