zywieniesportowcow.pl

Sałatka z pieczonych buraków z sosem z pędów sosny • przepis • składniki • przygotowanie

Jak wykorzystać dary lasu w kuchni? Wypróbuj przepis Karola na sałatkę z buraków z sosem z pędów sosny! Takiego połączenia jeszcze nie było!

Sałatka z pieczonych buraków z sosem z pędów sosny

Jak wykorzystać dary lasu w kuchni? Wypróbuj przepis Karola na sałatkę z buraków z sosem z pędów sosny! Takiego połączenia jeszcze nie było!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

burak - 2 szt.
pieprz czarny - 2 szczypty
marchew - 1 szt.
ser feta - 80 g
sól - 1 szczypta
nasiona słonecznika - 50 g
daglezja - 2 g
ocet jabłkowy - 60 ml
oliwa z oliwek - 4 łyżki
pędy sosny - 6 łyżek
szczaw - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY BURAKI:
Upieczone buraki obieramy ze skórki, kroimy w plastry i wkładamy do dużej miski. Posypujemy pieprzem.
2.SIEKAMY ZIARNA SŁONECZNIKA I PĘDY SOSNY:
Prażone ziarna słonecznika drobno siekamy. Z syropu wyciągamy około 10 pędów sosny i również drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładamy do buraków i delikatnie solimy.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Do małego słoiczka (ok. 250 ml) wkładamy utartą daglezję. Wlewamy ocet jabłkowy, syrop z pędów sosny i olej lub oliwę. Zakręcamy słoiczek i energicznie potrząsamy, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Polewamy sosem sałatkę i całość dokładnie mieszamy.
4.KROIMY MARCHEWKĘ:
Obieramy marchewkę i za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy z niej cienkie paseczki. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
5.DODAJEMY SER:
Wszystkie składniki nakładamy na głęboki talerz. Na wierzchu kładziemy kawałki sera sałatkowego. Całość możemy ozdobić szczawikiem zajęczym.
Sałatka z pieczonych buraków z sosem z pędów sosny

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY BURAKI

Upieczone buraki obieramy ze skórki, kroimy w plastry i wkładamy do dużej miski. Posypujemy pieprzem.

2

SIEKAMY ZIARNA SŁONECZNIKA I PĘDY SOSNY

Prażone ziarna słonecznika drobno siekamy. Z syropu wyciągamy około 10 pędów sosny i również drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładamy do buraków i delikatnie solimy.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do małego słoiczka (ok. 250 ml) wkładamy utartą daglezję. Wlewamy ocet jabłkowy, syrop z pędów sosny i olej lub oliwę. Zakręcamy słoiczek i energicznie potrząsamy, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Polewamy sosem sałatkę i całość dokładnie mieszamy.

4

KROIMY MARCHEWKĘ

Obieramy marchewkę i za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy z niej cienkie paseczki. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

5

DODAJEMY SER

Wszystkie składniki nakładamy na głęboki talerz. Na wierzchu kładziemy kawałki sera sałatkowego. Całość możemy ozdobić szczawikiem zajęczym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1198,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

599,3 kcal

🥑

Tłuszcz

39,3 g

🌾

Węglowodany

48,2 g

🥬

Błonnik

20,1 g

💪

Białko

20,1 g

Podobne przepisy

Sałatka z pieczonych buraków z sosem z pędów sosny - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl