zywieniesportowcow.pl

Idealne jajka na Wielkanoc • przepis • składniki • przygotowanie

Na miękko, na półtwardo, na twardo – bez względu na to, jakie jajka lubisz najbardziej, Kinga podpowie Ci, jak je ugotować! Z przepisem na majonez z awokado i naturalne barwniki ta Wielkanoc nabierze kolorów i smaku!

Idealne jajka na Wielkanoc

Na miękko, na półtwardo, na twardo – bez względu na to, jakie jajka lubisz najbardziej, Kinga podpowie Ci, jak je ugotować! Z przepisem na majonez z awokado i naturalne barwniki ta Wielkanoc nabierze kolorów i smaku!

Czas przygotowania
0 min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

burak - 2 szt.
kapusta czerwona - 0,5 szt.
kurkuma mielona - 3 łyżki
ocet - 5 łyżek
woda - 1 l
awokado - 1 szt.
jajko - 4 szt.
majonez - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
rzodkiewka - 2 szt.
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 12 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGOTOWUJEMY WODĘ:
Jajka wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, tak aby miały temperaturę pokojową. W garnku lub rondelku zagotowujemy wodę. Dodajemy sól. Gdy woda zacznie wrzeć, ostrożnie umieszczamy w niej jajko, najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej. Woda powinna przykrywać jajko w całości.
2.GOTUJEMY JAJKA:
Jeśli chcemy uzyskać jajkona miękko, gotujemy je 4-5 minut. Jajkona półtwardowymaga gotowania ok. 6-7 minut. Jajkona twardogotujemy natomiast ok. 8-9 minut.
3.HARTUJEMY JAJKA:
Ugotowane jajko wyjmujemy z wrzątku za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do zimnej wody, by zatrzymać proces gotowania.
4.GOTUJEMY WODĘ Z OCTEM:
Wodę łączymy w garnku z octem. Zagotowujemy.
5.BARWIMY WODĘ WYBRANYM BARWNIKIEM:
Do zagotowanej wody dodajemy wybrany naturalny barwnik:kurkumę(dla uzyskania koloru żółtego),burakistarte na tarce o grubych oczkach (dla uzyskania koloru różowego), poszatkowanączerwoną kapustę(dla uzyskania koloru niebieskiego) lubłupiny cebuli(dla uzyskania koloru brązowego).
6.GOTUJEMY JAJKA W BARWNIKU:
Jajka przecieramy ręcznikiem papierowym delikatnie zwilżonym octem i ostrożnie przekładamy do zabarwionej, gotującej się wody.
7.STUDZIMY I POLERUJEMY JAJKA:
Jajka studzimy w zabarwionej wodzie. Im więcej czasu poświęcimy na ten proces, tym intensywniejszy kolor uzyskamy.
8.ODDZIELAMY MIĄŻSZ AWOKADO OD SKÓRKI:
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Miąższ miażdżymy w skórce za pomocą widelca, a następnie oddzielamy od skórki za pomocą łyżki. Przekładamy do miski.
9.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, delikatnie rozdrabniając kawałki awokado.
10.DEKORUJEMY JAJKA:
Ugotowane na twardo jajka przekrawamy na pół. Na każdą połówkę jajka wykładamy porcję majonezu z awokado.
Idealne jajka na Wielkanoc

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGOTOWUJEMY WODĘ

Jajka wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, tak aby miały temperaturę pokojową. W garnku lub rondelku zagotowujemy wodę. Dodajemy sól. Gdy woda zacznie wrzeć, ostrożnie umieszczamy w niej jajko, najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej. Woda powinna przykrywać jajko w całości.

2

GOTUJEMY JAJKA

Jeśli chcemy uzyskać jajkona miękko, gotujemy je 4-5 minut. Jajkona półtwardowymaga gotowania ok. 6-7 minut. Jajkona twardogotujemy natomiast ok. 8-9 minut.

3

HARTUJEMY JAJKA

Ugotowane jajko wyjmujemy z wrzątku za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do zimnej wody, by zatrzymać proces gotowania.

4

GOTUJEMY WODĘ Z OCTEM

Wodę łączymy w garnku z octem. Zagotowujemy.

5

BARWIMY WODĘ WYBRANYM BARWNIKIEM

Do zagotowanej wody dodajemy wybrany naturalny barwnik:kurkumę(dla uzyskania koloru żółtego),burakistarte na tarce o grubych oczkach (dla uzyskania koloru różowego), poszatkowanączerwoną kapustę(dla uzyskania koloru niebieskiego) lubłupiny cebuli(dla uzyskania koloru brązowego).

6

GOTUJEMY JAJKA W BARWNIKU

Jajka przecieramy ręcznikiem papierowym delikatnie zwilżonym octem i ostrożnie przekładamy do zabarwionej, gotującej się wody.

7

STUDZIMY I POLERUJEMY JAJKA

Jajka studzimy w zabarwionej wodzie. Im więcej czasu poświęcimy na ten proces, tym intensywniejszy kolor uzyskamy.

8

ODDZIELAMY MIĄŻSZ AWOKADO OD SKÓRKI

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Miąższ miażdżymy w skórce za pomocą widelca, a następnie oddzielamy od skórki za pomocą łyżki. Przekładamy do miski.

9

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, delikatnie rozdrabniając kawałki awokado.

10

DEKORUJEMY JAJKA

Ugotowane na twardo jajka przekrawamy na pół. Na każdą połówkę jajka wykładamy porcję majonezu z awokado.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1507,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1507,9 kcal

🥑

Tłuszcz

91,3 g

🌾

Węglowodany

117,1 g

🥬

Błonnik

68,8 g

💪

Białko

68,8 g

Podobne przepisy

Idealne jajka na Wielkanoc - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl