zywieniesportowcow.pl

Pad thai z makaronem konjac • przepis • składniki • przygotowanie

Pad thai z mniejszą zawartością węglowodanów? Bardzo proszę! Skuś się na przygotowanie tego pysznego dania z makaronem konjac, które jest świetnym pomysłem na obiad nie tylko dla osób na diecie keto.

Pad thai z makaronem konjac

Pad thai z mniejszą zawartością węglowodanów? Bardzo proszę! Skuś się na przygotowanie tego pysznego dania z makaronem konjac, które jest świetnym pomysłem na obiad nie tylko dla osób na diecie keto.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

sos sojowy - 3 łyżki
sos rybny - 1 łyżka
sok z limonki - 2 łyżki
ocet ryżowy - 1 łyżeczka
cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
masło orzechowe bez cukru - 1 łyżka
makaron konjac - 270 g
ząbek czosnku - 2 szt.
szalotka - 1 szt.
orzechy ziemne - 30 g
szczypior cebuli - 2 łyżki
olej słonecznikowy - 2 łyżki
krewetki - 250 g
jajko - 2 szt.
kiełki fasoli mung - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Sos sojowy mieszamy w miseczce z sosem rybnym. Następnie dodajemy do nich pozostałe składniki i całość bardzo dokładnie mieszamy, aż powstanie gładki sos.
2.PRZYGOTOWUJEMY MAKARON:
Makaron konjac wyjmujemy z opakowania i odsączamy. Następnie dokładnie płuczemy, przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 2-3 minuty. Gotowy makaron odcedzamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Czosnek, szalotkę i orzeszki drobno siekamy. Szczypior kroimy pod sporym skosem, w dość duże kawałki.
4.SMAŻYMY KREWETKI:
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy na nim krewetki, z każdej strony, aż będą różowe. Następnie do krewetek dodajemy posiekane czosnek i szalotkę i całość podsmażamy jeszcze przez minutę, cały czas mieszając.
5.SMAŻYMY JAJKA:
Podsmażone składniki przesuwamy na brzegi patelni i na jej środek wlewamy drugą łyżkę oleju. Smażymy na nim jajka, aby powstała jajecznica. Składniki mieszamy.
6.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI Z SOSEM:
Na patelnię dodajemy ugotowany makaron, połowę posiekanych orzeszków ziemnych, kiełki fasoli mung i sos. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki pokryły się sosem.
7.PODAJEMY MAKARON:
Danie podajemy oprószone pozostałymi orzeszkami i szczypiorem.
Pad thai z makaronem konjac

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Sos sojowy mieszamy w miseczce z sosem rybnym. Następnie dodajemy do nich pozostałe składniki i całość bardzo dokładnie mieszamy, aż powstanie gładki sos.

2

PRZYGOTOWUJEMY MAKARON

Makaron konjac wyjmujemy z opakowania i odsączamy. Następnie dokładnie płuczemy, przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 2-3 minuty. Gotowy makaron odcedzamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Czosnek, szalotkę i orzeszki drobno siekamy. Szczypior kroimy pod sporym skosem, w dość duże kawałki.

4

SMAŻYMY KREWETKI

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy na nim krewetki, z każdej strony, aż będą różowe. Następnie do krewetek dodajemy posiekane czosnek i szalotkę i całość podsmażamy jeszcze przez minutę, cały czas mieszając.

5

SMAŻYMY JAJKA

Podsmażone składniki przesuwamy na brzegi patelni i na jej środek wlewamy drugą łyżkę oleju. Smażymy na nim jajka, aby powstała jajecznica. Składniki mieszamy.

6

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI Z SOSEM

Na patelnię dodajemy ugotowany makaron, połowę posiekanych orzeszków ziemnych, kiełki fasoli mung i sos. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki pokryły się sosem.

7

PODAJEMY MAKARON

Danie podajemy oprószone pozostałymi orzeszkami i szczypiorem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

755,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

377,9 kcal

🥑

Tłuszcz

22,4 g

🌾

Węglowodany

13 g

🥬

Błonnik

7,9 g

💪

Białko

30,2 g

Podobne przepisy

Pad thai z makaronem konjac - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl