zywieniesportowcow.pl

Babka orzechowa z polewą rumową • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna orzechowa babka z rumową polewą to świetny pomysł na słodką chwilę zapomnienia nie tylko w Wielkanoc!

Babka orzechowa z polewą rumową

Pyszna orzechowa babka z rumową polewą to świetny pomysł na słodką chwilę zapomnienia nie tylko w Wielkanoc!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 90
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier brązowy - 200 g
cukier puder - 150 g
jajko - 4 szt.
mąka pszenna - 350 g
mleko - 100 ml
orzech laskowy - 20 g
proszek do pieczenia - 30 g
rum - 4 łyżki
sól jodowana - 1 szczypta
masło - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRAŻYMY ORZECHY LASKOWE:
Orzechy laskowe prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, a następnie studzimy i drobno mielemy.
2.ŁĄCZYMY MASŁO Z CUKREM I JAJKAMI:
Masło, cukier i sól mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy pojedynczo jajka i wszystko mieszamy.
3.MIESZAMY MĄKĘ Z MLEKIEM:
Mąkę łączymy z orzechami laskowymi i proszkiem do pieczenia, a następnie mieszamy z mlekiem i 2 łyżkami rumu.
4.PIECZEMY BABKĘ:
Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez ok. 60 minut. Na ostatnie 10-15 minut babkę przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Ciasto studzimy na metalowej kratce przez 30 minut, a następnie ostrożnie wyjmujemy z formy.
5.PRZYGOTOWUJEMY LUKIER:
Cukier puder przesiewamy przez sitko, mieszamy z pozostałym rumem i 1-2 łyżkami wody. Ciasto smarujemy polewą i posypujemy posypką, studzimy i odstawiamy do wyschnięcia.
Babka orzechowa z polewą rumową

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 90

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRAŻYMY ORZECHY LASKOWE

Orzechy laskowe prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, a następnie studzimy i drobno mielemy.

2

ŁĄCZYMY MASŁO Z CUKREM I JAJKAMI

Masło, cukier i sól mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy pojedynczo jajka i wszystko mieszamy.

3

MIESZAMY MĄKĘ Z MLEKIEM

Mąkę łączymy z orzechami laskowymi i proszkiem do pieczenia, a następnie mieszamy z mlekiem i 2 łyżkami rumu.

4

PIECZEMY BABKĘ

Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez ok. 60 minut. Na ostatnie 10-15 minut babkę przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Ciasto studzimy na metalowej kratce przez 30 minut, a następnie ostrożnie wyjmujemy z formy.

5

PRZYGOTOWUJEMY LUKIER

Cukier puder przesiewamy przez sitko, mieszamy z pozostałym rumem i 1-2 łyżkami wody. Ciasto smarujemy polewą i posypujemy posypką, studzimy i odstawiamy do wyschnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6426 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

71,4 kcal

🥑

Tłuszcz

4,3 g

🌾

Węglowodany

7,3 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

1,1 g

Podobne przepisy

Babka orzechowa z polewą rumową - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl