zywieniesportowcow.pl

Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczne crumble to idealny domowy deser dla łasuchów w każdym wieku. Wykorzystaj ulubione owoce, przygotuj kruszonkę i podaj coś pysznego na słodki podwieczorek!

Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką

Klasyczne crumble to idealny domowy deser dla łasuchów w każdym wieku. Wykorzystaj ulubione owoce, przygotuj kruszonkę i podaj coś pysznego na słodki podwieczorek!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cynamon - 0,5 łyżeczki
śliwka - 1,2 kg
cukier - 120 g
masło - 120 g
mąka pszenna - 170 g
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
kardamon, mielony - 1 łyżeczka
płatki owsiane - 120 g
orzech włoski - 70 g
sól - 1 szczypta
wiórki kokosowe - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ:
Wszystkie składniki suche mieszamy w misce. Dodajemy masło. Mieszamy, najlepiej widelcem lub palcami, do otrzymania kruszonki.
2.PRZYGOTOWUJEMY OWOCE:
Cukier, mąkę ziemniaczaną i sól mieszamy. Z owoców pestkowych usuwamy pestki, większe kroimy na cząstki. Delikatnie mieszamy z suchymi składnikami, wkładamy do foremki o wymiarach ok. 20x30 cm. Posypujemy równomiernie kruszonką.
3.PIECZEMY OWOCE POD KRUSZONKĄ:
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut, aż kruszonka będzie rumiana, a owoce pod nią będą „bąbelkować” sokiem.
Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Wszystkie składniki suche mieszamy w misce. Dodajemy masło. Mieszamy, najlepiej widelcem lub palcami, do otrzymania kruszonki.

2

PRZYGOTOWUJEMY OWOCE

Cukier, mąkę ziemniaczaną i sól mieszamy. Z owoców pestkowych usuwamy pestki, większe kroimy na cząstki. Delikatnie mieszamy z suchymi składnikami, wkładamy do foremki o wymiarach ok. 20x30 cm. Posypujemy równomiernie kruszonką.

3

PIECZEMY OWOCE POD KRUSZONKĄ

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut, aż kruszonka będzie rumiana, a owoce pod nią będą „bąbelkować” sokiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2942 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

735,5 kcal

🥑

Tłuszcz

38,8 g

🌾

Węglowodany

89,5 g

🥬

Błonnik

11,9 g

💪

Białko

11,9 g

Podobne przepisy

Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl