zywieniesportowcow.pl

Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pilaw to nic innego jak ryż z dodatkami. Przygotuj go z pieczarkami. Taki dodatek idealnie podkreśli smak kurczaka z szampańskim aromatem.

Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym

Pilaw to nic innego jak ryż z dodatkami. Przygotuj go z pieczarkami. Taki dodatek idealnie podkreśli smak kurczaka z szampańskim aromatem.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 300 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
kurczak filety z piersi - 250 g
masło klarowane - 30 g
pieczarka - 150 g
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 szczypta
szafran - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
ryż długoziarnisty - 80 g
śmietana 30% - 75 g
szampan - 75 ml

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY RYŻ:
Pieczarki oczyszczamy. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Szalotki kroimy w drobną kostkę. Ryż z połową szalotek podsmażamy na 1/3 masła klarowanego przez 1–2 minuty aż do zeszklenia. Doprawiamy szafranem i solą, zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 25 minut aż do spęcznienia. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej bulionu.
2.SMAŻYMY PIECZARKI:
Pieczarki smażymy na 1/3 masła klarowanego przez 5–7 minut, doprawiając je solą. Usmażone grzyby odkładamy na bok. Paski kurczaka podsmażamy z pozostałą ilością szalotki na rozgrzanym maśle klarowanym przez 3–4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Dolewamy szampana, gotujemy przez chwilę. Dodajemy śmietanę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 3 minuty. W razie potrzeby lekko zagęszczamy mąką.
3.PODAJEMY DANIE:
Przed podaniem pieczarki dodajemy do pilawu i krótko w nim podgrzewamy. Pilaw przekładamy do 2 foremek i wykładamy na talerze. Podajemy z kurczakiem w sosie szampańskim.
Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY RYŻ

Pieczarki oczyszczamy. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Szalotki kroimy w drobną kostkę. Ryż z połową szalotek podsmażamy na 1/3 masła klarowanego przez 1–2 minuty aż do zeszklenia. Doprawiamy szafranem i solą, zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 25 minut aż do spęcznienia. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej bulionu.

2

SMAŻYMY PIECZARKI

Pieczarki smażymy na 1/3 masła klarowanego przez 5–7 minut, doprawiając je solą. Usmażone grzyby odkładamy na bok. Paski kurczaka podsmażamy z pozostałą ilością szalotki na rozgrzanym maśle klarowanym przez 3–4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Dolewamy szampana, gotujemy przez chwilę. Dodajemy śmietanę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 3 minuty. W razie potrzeby lekko zagęszczamy mąką.

3

PODAJEMY DANIE

Przed podaniem pieczarki dodajemy do pilawu i krótko w nim podgrzewamy. Pilaw przekładamy do 2 foremek i wykładamy na talerze. Podajemy z kurczakiem w sosie szampańskim.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1374,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

458,2 kcal

🥑

Tłuszcz

18,9 g

🌾

Węglowodany

30 g

🥬

Błonnik

22 g

💪

Białko

22 g

Podobne przepisy

Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl