zywieniesportowcow.pl

Babka budyniowa • przepis • składniki • przygotowanie

Babka budyniowa to nietypowa odsłona klasycznego wypieku, który kojarzy się z domowym ciepłem i aromatem dzieciństwa. Ta puszysta i aromatyczna babka, wzbogacona waniliowym budyniem, zachwyca swoim smakiem, a przy okazji jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Poznaj nasz sprawdzony przepis na babkę budyniową, która skradnie serca wszystkich domowników!

Babka budyniowa

Babka budyniowa to nietypowa odsłona klasycznego wypieku, który kojarzy się z domowym ciepłem i aromatem dzieciństwa. Ta puszysta i aromatyczna babka, wzbogacona waniliowym budyniem, zachwyca swoim smakiem, a przy okazji jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Poznaj nasz sprawdzony przepis na babkę budyniową, która skradnie serca wszystkich domowników!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 240 g
cukier - 220 g
masło - 200 g
mleko - 120 ml
jajko - 4 szt.
budyń waniliowy - 90 g
cukier puder - 30 g
proszek do pieczenia - 5 g
soda oczyszczona - 2,5 g
sól - 1,5 g

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY JAJKA:
Do misy miksera dodaj masło oraz cukier, a potem ubij je na jasną i puszystą masę.
2.MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI:
W misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
3.GOTUJEMY BUDYŃ:
W osobnym garnku gotuj budyń waniliowy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
4.ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI:
Do misy miksera powoli dodawaj suche składniki, cały czas mieszając. Rób to powoli, aby dobrze napowietrzyć masę. Gdy składniki się połączą, dodaj także mleko i ponownie wymieszaj.
5.DODAJEMY BUDYŃ DO MASY:
Do gotowej masy dodaj budyń, a następnie dokładnie wymieszaj.
6.PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ:
Formę starannie wyłóż papierem do pieczenia.
7.PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY:
Ciasto przełóż do formy na babkę.
8.PIECZEMY BABKĘ:
Wsadź babkę do piekarnika i piecz przez ok. 60-70 minut, do momentu uzyskania złotobrązowego koloru.
9.STUDZIMY I DEKORUJEMY BABKĘ:
Wyciągnij babkę z piekarnika i wystudź, a potem obsyp solidnie cukrem pudrem z wierzchu. Użyj do tego sitka, aby uniknąć zbrylonych kawałków cukru na babce.
Babka budyniowa

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY JAJKA

Do misy miksera dodaj masło oraz cukier, a potem ubij je na jasną i puszystą masę.

2

MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

W misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.

3

GOTUJEMY BUDYŃ

W osobnym garnku gotuj budyń waniliowy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

4

ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI

Do misy miksera powoli dodawaj suche składniki, cały czas mieszając. Rób to powoli, aby dobrze napowietrzyć masę. Gdy składniki się połączą, dodaj także mleko i ponownie wymieszaj.

5

DODAJEMY BUDYŃ DO MASY

Do gotowej masy dodaj budyń, a następnie dokładnie wymieszaj.

6

PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ

Formę starannie wyłóż papierem do pieczenia.

7

PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY

Ciasto przełóż do formy na babkę.

8

PIECZEMY BABKĘ

Wsadź babkę do piekarnika i piecz przez ok. 60-70 minut, do momentu uzyskania złotobrązowego koloru.

9

STUDZIMY I DEKORUJEMY BABKĘ

Wyciągnij babkę z piekarnika i wystudź, a potem obsyp solidnie cukrem pudrem z wierzchu. Użyj do tego sitka, aby uniknąć zbrylonych kawałków cukru na babce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4012,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

334,4 kcal

🥑

Tłuszcz

16 g

🌾

Węglowodany

43,3 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

4,8 g

Podobne przepisy

Babka budyniowa - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl