Ognisty makaron udon z Cuszimy • przepis • składniki • przygotowanie
Życie samuraja jest pełne niebezpieczeństw i wymaga ciągłego skupienia. Wyostrz swoje zmysły tą ostrą potrawą, aby wcielając się w wojownika z japońskiej wyspy Cuszima, jeszcze skuteczniej zwalczać przeciwników.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY KURCZAKA
Piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. W woku rozgrzewamy olej i smażymy mięso przez ok. 3-4 minuty, uważając, aby się nie zarumieniło. Gotowego kurczaka zdejmujemy z patelni i odkładamy.
PODSMAŻAMY PRZYPRAWY
Papryczkę chili drobno siekamy. Cebulę i czosnek także siekamy i krótko smażymy w woku, aby cebula się zeszkliła, a czosnek nie przypalił. Następnie na patelnię dajemy pastę curry i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
SMAŻYMY KURCZAKA Z WARZYWAMI
Marchew i paprykę kroimy w cienkie słupki (julienne). Brokuł dzielimy na jak najmniejsze różyczki. Tak przygotowane warzywa, wraz z kurczakiem, dodajemy do woka i smażymy przez ok. 3-4 minuty.
GOTUJEMY SOS
Do podsmażonych składników dodajemy mleczko kokosowe i sos rybny. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 2-3 minuty. Następnie sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
PODAJEMY DANIE
Do przygotowanego sosu dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na talerz i podajemy z posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1319,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
659,8 kcal
Tłuszcz
27,8 g
Węglowodany
60,9 g
Błonnik
8,8 g
Białko
43,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Biała kiełbasa z kapustą pak choi w stylu azjatyckim
Wyjątkowy miks kuchni polskiej i azjatyckiej na jednym talerzu, czyli smażona biała kiełbasa z kapustą pak choi. To świetny pomysł na urozmaicenie wielkanocnego menu!

Sernik japoński
Jaki jest sernik japoński? Delikatny, puszysty, bezglutenowy, łatwy w przygotowaniu i przede wszystkim pyszny – zobacz, jak go przygotować!

Ramen
Esencjonalny bulion, świeże warzywa i makaron to składniki, które warto ze sobą połączyć, by stworzyć ramen według przepisu Darii! Rusz w podróż przez japońskie smaki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou
Niektóre składniki tworzą duety idealne – tak jak szparagi i ser pleśniowy! Przygotuj prostą sałatkę z zielonych szparagów i ciesz się ich niepowtarzalnym smakiem.

Nektarynki w miodzie i cynamonie z airfryera
Otulone w słodko-cynamonowej marynacie nektarynki podbiją podniebienia wszystkich fanów owocowych deserów. Podawane na ciepło z porcją lodów waniliowych tworzą niezwykłe doświadczenie smakowe.

Konfitura borówkowa z limonką
Słodki smak borówek amerykańskich skomponowany z kwaśnym aromatem limonki – wyśmienity dodatek do herbaty lub ciasta!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jabłecznik
Wypełnij dom zapachem pieczonych jabłek. Przygotuj wyśmienity jabłecznik.

Tradycyjna maczanka krakowska
Tradycyjny przepis na maczankę krakowską autorstwa Roberta Makłowicza to prawdziwy rarytas! Przygotuj to pachnące kminkiem danie, które uważane jest za polskiego kuzyna burgera i zachwyca smakiem każdego, kto go spróbuje.

Schab po cygańsku
Czy marzy Ci się coś wyjątkowego na obiad? Schab po cygańsku to nietypowa odsłona klasycznego kotleta, która zaskakuje połączeniem intensywnych i nietypowych smaków. To danie jest nie tylko sycące, ale i pełne bogatych aromatów. Sprawdź, jak zrobić schab po cygańsku!