zywieniesportowcow.pl

Warzywa pieczone na grillu • przepis • składniki • przygotowanie

Kolorowe, pachnące, pełne witamin i smaku – takie są warzywa z rusztu! Do podania jako dodatek lub lekkie danie główne.

Warzywa pieczone na grillu

Kolorowe, pachnące, pełne witamin i smaku – takie są warzywa z rusztu! Do podania jako dodatek lub lekkie danie główne.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

korzeń pietruszki - 1 szt.
olej - 2 łyżki
marchew - 4 szt.
limonka - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
cebula czerwona - 3 szt.
jogurt naturalny - 250 ml
olej rzepakowy - 40 ml
pistacje - 50 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidorki koktajlowe - 200 g
ser cheddar - 100 g
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 100 g
bazylia świeża - 24 g
ząbek czosnku - 5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ FOLIĘ:
aluminiową Żarzące się w grillu węgle przesuwamy na jeden koniec grilla.
2.PRZYGOTOWANIE CZERWONE CEBULE:
wrzucamy do żarzących się węgli na 30-40 minut (co jakiś czas obracamy, żeby się nie spaliły.
3.SKÓRKI CEBUL PO:
30-40 min powinny się zwęglić).
4.ROIMY MARCHEWKI I:
pietruszkę wzdłuż (w słupki, na 4-6 części).
5.POKROJONE PRZEKŁADAMY DO:
miski, doprawiamy solą i pieprzem.
6.KROIMY CZOSNEK W:
plastry, papryczkę chilli siekamy.
7.Z LIMONKI ŚCIERAMY:
skórkę i wyciskamy sok.
8.RWIEMY LIŚCIE BAZYLII:
na mniejsze części.
9.DODAJEMY POŁOWĘ PRZYGOTOWANEGO:
czosnku, połowę ostrej papryczki, skórkę i sok z limonki (do smaku).
10.DODAJEMY 2-3 ŁYŻECZKI:
oleju rzepakowego, 2-3 łyżeczki oliwy z suszonych pomidorów, garść porwanych listków bazylii.
11.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
12.ROBIMY KIESZONKĘ Z:
folii aluminiowej (duży kawałek folii aluminiowej składamy na pół, następnie ponownie na pół i bardzo szczelnie zawijamy 2 przeciwległe boki).
13.WKŁADAMY WARZYWA DO:
środka, dobrze zawijamy.
14.NAJPIERW KIESZONKĘ KŁADZIEMY:
bezpośrednio na rozżarzone węgle na kilka minut (mniej więcej 5 minut), następnie obracamy kieszonkę na drugą stronę i znów pozostawiamy na mniej więcej 5 minut, później przekładamy kieszonkę na ruszt, zakrywamy grill i grillujemy mniej więcej 10 minut.
15.SOS JOGURT PRZELEWAMY:
do miski po warzywach, dodajemy odrobinę skórki i sok z 1/2 limonki (według uznania), następnie 100 g suszonych pomidorów, pistacje (niewielką część pozostawiamy do dekoracji),pozostałe plastry czosnku i pozostałą ilość ostrej papryczki przekładamy do moździerza, ucieramy, dodajemy niewielką ilość oleju rzepakowego.
16.CAŁOŚĆ PRZELEWAMY DO:
miski z jogurtem. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
17.MIESZAMY, PONOWNIE DODAJEMY:
niewielką ilość oleju rzepakowego. MIESZAMY.
18.ODSTAWIAMY NA 10:
minut.
19.CZERWONE CEBULE WYCIĄGAMY:
z żaru, obieramy zwęglone skórki, odcinamy mocno spieczone końce, kroimy wzdłuż na mniejsze kawałki.
20.JAK PODAWAĆ KROIMY:
pomidorki koktajlowe na ćwiartki i kruszymy pozostałą część pistacji.
21.WARZYWA Z KIESZONKI:
przekładamy do miski, dodajemy cebulę, pokrojone pomidorki koktajlowe, polewamy sosem.
22.DEKORUJEMY POKRUSZONYMI PISTACJAMI,:
serem startym na długie kawałki za pomocą obieraczki do warzyw oraz listkami bazylii.
Warzywa pieczone na grillu

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ FOLIĘ

aluminiową Żarzące się w grillu węgle przesuwamy na jeden koniec grilla.

2

PRZYGOTOWANIE CZERWONE CEBULE

wrzucamy do żarzących się węgli na 30-40 minut (co jakiś czas obracamy, żeby się nie spaliły.

3

SKÓRKI CEBUL PO

30-40 min powinny się zwęglić).

4

ROIMY MARCHEWKI I

pietruszkę wzdłuż (w słupki, na 4-6 części).

5

POKROJONE PRZEKŁADAMY DO

miski, doprawiamy solą i pieprzem.

6

KROIMY CZOSNEK W

plastry, papryczkę chilli siekamy.

7

Z LIMONKI ŚCIERAMY

skórkę i wyciskamy sok.

8

RWIEMY LIŚCIE BAZYLII

na mniejsze części.

9

DODAJEMY POŁOWĘ PRZYGOTOWANEGO

czosnku, połowę ostrej papryczki, skórkę i sok z limonki (do smaku).

10

DODAJEMY 2-3 ŁYŻECZKI

oleju rzepakowego, 2-3 łyżeczki oliwy z suszonych pomidorów, garść porwanych listków bazylii.

11

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

12

ROBIMY KIESZONKĘ Z

folii aluminiowej (duży kawałek folii aluminiowej składamy na pół, następnie ponownie na pół i bardzo szczelnie zawijamy 2 przeciwległe boki).

13

WKŁADAMY WARZYWA DO

środka, dobrze zawijamy.

14

NAJPIERW KIESZONKĘ KŁADZIEMY

bezpośrednio na rozżarzone węgle na kilka minut (mniej więcej 5 minut), następnie obracamy kieszonkę na drugą stronę i znów pozostawiamy na mniej więcej 5 minut, później przekładamy kieszonkę na ruszt, zakrywamy grill i grillujemy mniej więcej 10 minut.

15

SOS JOGURT PRZELEWAMY

do miski po warzywach, dodajemy odrobinę skórki i sok z 1/2 limonki (według uznania), następnie 100 g suszonych pomidorów, pistacje (niewielką część pozostawiamy do dekoracji),pozostałe plastry czosnku i pozostałą ilość ostrej papryczki przekładamy do moździerza, ucieramy, dodajemy niewielką ilość oleju rzepakowego.

16

CAŁOŚĆ PRZELEWAMY DO

miski z jogurtem. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

17

MIESZAMY, PONOWNIE DODAJEMY

niewielką ilość oleju rzepakowego. MIESZAMY.

18

ODSTAWIAMY NA 10

minut.

19

CZERWONE CEBULE WYCIĄGAMY

z żaru, obieramy zwęglone skórki, odcinamy mocno spieczone końce, kroimy wzdłuż na mniejsze kawałki.

20

JAK PODAWAĆ KROIMY

pomidorki koktajlowe na ćwiartki i kruszymy pozostałą część pistacji.

21

WARZYWA Z KIESZONKI

przekładamy do miski, dodajemy cebulę, pokrojone pomidorki koktajlowe, polewamy sosem.

22

DEKORUJEMY POKRUSZONYMI PISTACJAMI,

serem startym na długie kawałki za pomocą obieraczki do warzyw oraz listkami bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2065,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

516,3 kcal

🥑

Tłuszcz

29,6 g

🌾

Węglowodany

48,3 g

🥬

Błonnik

22,1 g

💪

Białko

22,1 g

Podobne przepisy

Warzywa pieczone na grillu - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl