zywieniesportowcow.pl

Noworoczne orzeźwienie • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiąca kruszonka i pianka cytrynowa tworzą pyszne połączenie, które osłodzi każdą zabawę sylwestrową!

Noworoczne orzeźwienie

Chrupiąca kruszonka i pianka cytrynowa tworzą pyszne połączenie, które osłodzi każdą zabawę sylwestrową!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 100 g
sok z cytryny - 50 ml
woda - 30 ml
żelatyna - 15 g
wino musujące - 300 ml
cukier puder - 80 g
masło - 100 g
mąka migdałowa - 50 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
mąka pszenna - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNOWO-MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĘ:
W misce, za pomocą dłoni, mieszamy wszystkie składniki, tworząc grudki. Rozsypujemy na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na złoty kolor.
2.ROBIMY PIANKĘ CYTRYNOWĄ:
Żelatynę namaczamy w wodzie. Wino musujące, sok i skórkę z cytryny oraz cukier gotujemy w garnku do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy i ponownie czekamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia.
3.ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI DESERU:
Na dno kieliszków lub słoiczków wysypujemy upieczoną i wystudzoną kruszonkę. Następnie nakładamy piankę cytrynową i całość ponownie posypujemy kruszonką. Deser można również ozdobić owocami, np. malinami lub jeżynami, a także listkami mięty orazdekoracjami z czekoladowymi.
Noworoczne orzeźwienie

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNOWO-MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĘ

W misce, za pomocą dłoni, mieszamy wszystkie składniki, tworząc grudki. Rozsypujemy na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na złoty kolor.

2

ROBIMY PIANKĘ CYTRYNOWĄ

Żelatynę namaczamy w wodzie. Wino musujące, sok i skórkę z cytryny oraz cukier gotujemy w garnku do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy i ponownie czekamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia.

3

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI DESERU

Na dno kieliszków lub słoiczków wysypujemy upieczoną i wystudzoną kruszonkę. Następnie nakładamy piankę cytrynową i całość ponownie posypujemy kruszonką. Deser można również ozdobić owocami, np. malinami lub jeżynami, a także listkami mięty orazdekoracjami z czekoladowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2314,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

385,8 kcal

🥑

Tłuszcz

18,4 g

🌾

Węglowodany

41,8 g

🥬

Błonnik

5,5 g

💪

Białko

5,5 g

Podobne przepisy

Noworoczne orzeźwienie - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl