Schab z racuchami w sosie cebulowym z sałatką z buraków • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne mięso z pysznymi dodatkami. Potrawa, która doskonale oddaje charakter kuchni niemieckiej.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WYKAŁACZKI NACZYNIE
żaroodporne moździerz praskę do ziemniaków kawałek ręcznika papierowego mikser lub blender piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ Ziemniaki w skórkach dokładnie umyj i gotuj w lekko osolonej wodzie lub na parze ok. 20-25 MINUT.
ODCEDŹ I ODSTAW
do wystudzenia.
BURAKI DOKŁADNIE WYSZORUJ
i gotuj ok.
45-60 MINUT W
osolonej wodzie.
ODCEDŹ, ODSTAW DO
wystudzenia i obierz ze skórki.
ROLADKI UMYTE, OSUSZONE
i oczyszczone z błonek plastry schabu smarujemy niewielką ilością musztardy Dijon, doprawiamy pieprzem, na każdy plasterek schabu nakładamy plasterek szynki szwarcwaldzkiej, zawijamy, tworząc roladkę.
SPINAMY WYKAŁACZKĄ. DOPRAWIAMY PIEPRZEM OD
zewnątrz.
ROLADKI SMAŻYMY Z
obu stron na gorącej patelni z dodatkiem oleju, do zarumienienia.
PRZYSMAŻONE KAWAŁKI MIĘSA
przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 170°C.
SOS CEBULĘ POKROJONĄ
w piórka oprószamy mąką, przekładamy na patelnię, na której smażyliśmy schab.
POŁOWĘ CEBULI SMAŻYMY
z dodatkiem oleju, co chwilę mieszając.
CEBULĘ PRZEKŁADAMY DO
czystego garnka.
DO DRUGIEJ POŁOWY
cebuli dodajemy olej, pokrojony w plasterki czosnek, chwilę smażymy, dodajemy czerwone wino, 1 łyżeczkę miodu, doprawiamy solą i białym pieprzem.
KIEDY WINO SIĘ
zagotuje, wszystkie składniki przekładamy do garnka z cebulą.
GOTUJEMY NA WOLNYM
ogniu z niewielką ilością wody około 30 minut. 1 ŁYŻECZKĘ KMINKU: rozcieramy w moździerzu, dodajemy do gotującej się cebuli w winie.
DO ZREDUKOWANEGO SOSU
dodajemy 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 1 łyżeczkę miodu.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY DO
uzyskania gładkiej konsystencji. GOTUJEMY NA WOLNYM: ogniu.
DODAJEMY SÓL I
2-3 łyżeczki zmrożonego masła.
NA KOŃCU DODAJEMY
1 łyżeczkę musztardy Dijon. MIESZAMY.
RACUCHY 5 PLASTERKÓW
szynki szwarcwaldzkiej kroimy w drobną kostkę i smażymy.
SZYNKĘ OSĄCZAMY Z
tłuszczu, przekładając na papierowy ręcznik.
UGOTOWANE W SKÓRCE
ziemniaki obieramy, następnie przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich jajko, odrobine pieprzu, niewielką ilość soli, przysmażoną szynkę, mieszamy.
DODAJEMY 2 ŁYŻKI
mąki pszennej, delikatnie mieszamy i wyrabiamy na desce, dodając odrobinę mąki.
Z CIASTA FORMUJEMY
wałek i kroimy go w plastry o szerokości ok. 1,5 CM.
KAŻDY PLASTER CIASTA
obtaczamy w mące i formujemy w dłoni racuchy. NA PATELNI ROZGRZEWAMY: olej.
RACUCHY SMAŻYMY Z
obu stron na złoty kolor.
SAŁATKA Z BURAKÓW
Ugotowane i obrane buraki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 2 łyżki majonezu, sok z połowy limonki i 2 łyżeczki miodu.
DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM,
dodajemy 2-3 drobno pokrojone szalotki.
CAŁOŚĆ MIESZAMY. SAŁATKĘ ODSTAWIAMY NA
bok.
PRZED PODANIEM ZE
schabu wyjmujemy wykałaczki.
NA TALERZ WYKŁADAMY
sos cebulowy.
NA SOSIE UKŁADAMY
racuchy oraz kawałki schabu.
NA KOŃCU NAKŁADAMY
sałatkę z buraków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2260,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
565,0 kcal
Tłuszcz
38,9 g
Węglowodany
21,2 g
Błonnik
25,2 g
Białko
25,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Słodkie cake popsy w kształcie choinek
Ciasteczkowe lizaki w kształcie choinek? Te wykonane wg przepisu Kingi są proste i pyszne! Upiecz czekoladowe ciasto, wycinaj choinki i dekoruj je całą rodziną – niech święta zaczną się na słodko!

Purée z pieczonych ziemniaków
Kremowe purée z pieczonych ziemniaków z dodatkiem aromatycznego czosnku z pewnością pokochasz, tak jak my! Wypróbuj przepis Kingi!

Masło żurawinowo-marcepanowe
Słodki dodatek do naleśników i gofrów? Masło z żurawiną i marcepanem sprawdzi się doskonale.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
Grillowany kurczak, świeże warzywa i najlepsza bagietka tworzą kompozycję składników, którą warto wykorzystać, by przygotować wyjątkową kanapkę - prostą, sycącą i pyszną!

Róże karnawałowe
Z pomocą tego przepisu w karnawale rozkwitną piękne i smakowite ciasteczka w kształcie różanych kwiatów.

Tarta rabarbarowa
Rozsmakuj się w przepysznej tarcie rabarbarowej. Kruchy spód, aksamitna panna cotta z rabarbarem, a do tego wstążkowe dekoracje.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto bostońskie
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki w Twojej kuchni! Przygotuj pomarańczowe ciasto bostońskie wg przepisu naszego cukiernika!

Sernik z kajmakiem i migdałami
Dla wszystkich fanów serników Paweł Małecki przygotował pyszny przepis na sernik z masą kajmakową i chrupiącymi migdałami!

Spaghetti z wołowym ragu
Długo gotowany sos pomidorowy na bazie aromatycznych warzyw i mięsa wołowego w stylu włoskim, czyli ragu. Sprawdź, jak z prostych i pysznych składników przygotować danie idealne na romantyczny wieczór!