zywieniesportowcow.pl

Minitorcik migdałowy "Paris • przepis • składniki • przygotowanie

Cukiernicza inspiracja prosto z Francji! Torcik na bazie migdałów, pistacji i czekolady to deser, który pokochasz!

Minitorcik migdałowy "Paris

Cukiernicza inspiracja prosto z Francji! Torcik na bazie migdałów, pistacji i czekolady to deser, który pokochasz!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 100 g
cukier - 100 g
migdały - 20 g
mąka pszenna - 2 łyżki
pistacje - 100 g
czekolada deserowa - 150 g
masło - 150 g
śmietana 12% - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZESNIEJ JAJKA:
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej. ŻOŁTKA ODDZIEL OD: białek.
2.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BLACHĘ:
do pieczenia smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
3.NA BLASZCE ODRYSOWUJEMY:
równe koła o średnicy 15 cm (w sumie będziemy potrzebować 5 kółek).
4.BIAŁKA UBIJAMY NA:
sztywną pianę, cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier.
5.DODAJEMY MIGDAŁY ZMIELONE:
na mąkę, mieszamy i rozkładamy masę na blaszce, delikatnie wychodząc poza obrys kółek (masa zmniejszy swoją objętość w trakcie pieczenia).
6.BLATY POSYPUJEMY POSIEKANYMI:
migdałami i posiekanymi pistacjami.
7.PIECZEMY 10-12 MINUT:
w temp.
8.
190°C (TERMOOBIEG).
9.OD RAZU WYJĘCIU:
z piekarnika odklejamy każdy blat od blachy. STUDZIMY.
10.ŚMIETANKĘ ZAGOTOWUJEMY I:
zalewamy nią połamaną na mniejsze kawałki czekoladę w miseczce.
11.MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO:
rozpuszczenia, studzimy.
12.MASŁO MIKSUJEMY NA:
wolnych obrotach (musi być bardzo dobrze napowietrzone) i dodajemy stopniowo czekoladę ze śmietaną. CHŁODZIMY W LODÓWCE: 2 godziny.
13.GANASZ PRZEKŁADAMY DO:
worka cukierniczego i szprycujemy na blaty. BLATY UKŁADAMY JEDEN: na drugim.
14.TORCIK SKŁADAMY TUŻ:
przed podaniem.
Minitorcik migdałowy "Paris

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZESNIEJ JAJKA

wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej. ŻOŁTKA ODDZIEL OD: białek.

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BLACHĘ

do pieczenia smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.

3

NA BLASZCE ODRYSOWUJEMY

równe koła o średnicy 15 cm (w sumie będziemy potrzebować 5 kółek).

4

BIAŁKA UBIJAMY NA

sztywną pianę, cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier.

5

DODAJEMY MIGDAŁY ZMIELONE

na mąkę, mieszamy i rozkładamy masę na blaszce, delikatnie wychodząc poza obrys kółek (masa zmniejszy swoją objętość w trakcie pieczenia).

6

BLATY POSYPUJEMY POSIEKANYMI

migdałami i posiekanymi pistacjami.

7

PIECZEMY 10-12 MINUT

w temp.

8

190°C (TERMOOBIEG).

9

OD RAZU WYJĘCIU

z piekarnika odklejamy każdy blat od blachy. STUDZIMY.

10

ŚMIETANKĘ ZAGOTOWUJEMY I

zalewamy nią połamaną na mniejsze kawałki czekoladę w miseczce.

11

MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO

rozpuszczenia, studzimy.

12

MASŁO MIKSUJEMY NA

wolnych obrotach (musi być bardzo dobrze napowietrzone) i dodajemy stopniowo czekoladę ze śmietaną. CHŁODZIMY W LODÓWCE: 2 godziny.

13

GANASZ PRZEKŁADAMY DO

worka cukierniczego i szprycujemy na blaty. BLATY UKŁADAMY JEDEN: na drugim.

14

TORCIK SKŁADAMY TUŻ

przed podaniem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4175,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

521,9 kcal

🥑

Tłuszcz

40,4 g

🌾

Węglowodany

32,2 g

🥬

Błonnik

9,8 g

💪

Białko

9,8 g

Podobne przepisy

Minitorcik migdałowy "Paris" - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl